Talouskriisi romahdutti lehdistönvapauden Kreikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskriisi romahdutti lehdistönvapauden Kreikassa

Kriisimaa on pudonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä 50 sijaa viimeisen viiden vuoden aikana.

Talouskriisin ja sitä seuranneen populismin vaikutus näkyy yhä selvemmin Kreikan mediakentällä, toteaa Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestö. Maa, joka vielä vuonna 2009 oli järjestön laatimassa lehdistönvapausindeksissä sijalla 35, on nyt pudonnut sijalle 99.

Kreikan lehdistön liikkumavaraa ovat kaventaneet etupäässä suurten mediatalojen viime vuosina tekemät irtisanomiset sekä poliittisen kontrollin mediaan ulottava lakiuudistus, RSF sanoo. Järjestön mukaan viime vuosi oli kuitenkin käännekohta siinä mielessä, että Kreikka ajoi Troikan painostamana alas yleisradiopalvelunsa.

"Vaikuttaa siltä, että pääministeri Antonis Samaras on päättänyt supistaa demokratiaa säästääkseen rahaa", järjestö toteaa.

Leikkausten lisäksi Kreikan lehdistönvapaustilannetta on RSF:n mukaan heikentänyt myös väkivallan uhka. Järjestön mukaan mielenosoituksista raportoineisiin kreikkalaistoimittajiin on kohdistunut toistuvasti väkivaltaa sekä poliisin että mielenosoittajien taholta. Lisäksi natsipuolue Kultainen aamunkoitto on avoimesti hyökännyt toimittajia vastaan ja uhannut heitä kuolemalla.

RSF:n maailmanlaajuisen vuosikatsauksen mukaan siinä missä lehdistönvapaus oli kovimmalla koetuksella maailman konfliktipesäkkeissä, myös perinteikkäissä demokratioissa kuten Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa otettiin takapakkia, kun sananvapaudelle asetettiin rajoituksia kansallisen turvallisuuden nimissä. Suomi oli neljättä vuotta peräjälkeen indeksin ensimmäisenä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia