Talouskriisi pakottaa kehitysmaat leikkaamaan kaikkein köyhimmiltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskriisi pakottaa kehitysmaat leikkaamaan kaikkein köyhimmiltä

Talouskriisistä kärsivät kehitysmaat ovat joutuneet leikkaamaan varoja esimerkiksi maataloudesta ja terveydenhuollosta, sanoo Oxfam International.

Talouskriisi on vaikuttanut negatiivisesti kehittyviin maihin, vaikka toisinkin on ennustettu. Rikkaiden maiden talouskriisi on vähentänyt merkittävästi kehitysapua ja lisännyt kehittyvien maiden lainanottoa, usein ehdoin, jotka tulevat niille kalliiksi , tiedottaa Oxfam International.

"Ajatus, että kehitysmaat ovat selvinneet globaalista talouskriisistä vahingoittumatta, on toiveajattelua. Kasvava laina ja vähenevä kehitysapu on pakottanut köyhät maat leikkaamaan erityisesti kaikkein köyhimpien tukia", kommentoi Oxfamin kampanjajohtaja Phil Bloomer.

"Samaan aikaan juuri he tarvitsisivat apua kaikkein kipeimmin ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ja ruoan hinnannousun vuoksi", hän jatkaa.

Varojen hupeneminen näkyy jo selkeästi esimerkiksi maatalouden ja terveydenhuollon menoleikkauksina. Vain yksi viidestä kehittyvästä maasta kuluttaa maatalouteen ja sen kehittämiseen WHO:n suosittaman summan rahaa. Terveyshuoltoon panostaa suositellun määrän resursseja vain kaksi viidestä.

"Heikko investointi maatalouteen on pääsyy sille, että maailmassa joka kahdeksas ihminen näkee nälkää", Bloomer muistuttaa.

Tilastolliset luvut ovat peräisin Oxfamin ja konsulttiyritys Development Finance Internationalin keräämästä tietokannasta, johon on koottu 52 alhaisen tulotason maan tiedot tulonsiirroista. Tietopankkiin on kerätty tiedot tulonsiirroista erityisesti YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi tärkeille sektoreille kuten maataloudelle, koulutukselle, ympäristölle, terveydenhoidolle sekä vesi- ja sanitaatiohuollolle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia