Uutiset

Talouskriisi lisää avuntarvitsijoiden määrää Euroopassa

Suomen Punainen Risti on huolissaan erityisesti vailla työtä ja opiskelupaikkaa olevista nuorista.

Talouskriisi on kasvattanut avuntarvetta Euroopassa. Kansainvälinen Punainen Risti on erityisen huolissaan kasvavasta nuorisotyöttömyydestä ja lasten ja nuorten ahdingosta, kertoo Suomen Punainen Risti.

Nuorisotyöttömyys on ylittänyt joissakin Euroopan maissa jo 50 prosenttia. Avuntarpeen lisääntyessä monet Euroopan Punaisista Risteistä ovat keskittäneet voimavaransa kotimaan auttamiseen. Esimerkiksi Espanjan Punainen Risti on lisännyt ruoka-apua ja auttanut työttömäksi jääneitä vuokran, veden ja sähkön maksussa, SPR kertoo.

Järjestö ennustaa, että avuntarve tulee vielä kasvamaan. Avustustyötä vaikeuttaa joissakin maissa myös se, että valtio on pienentänyt tukeaan järjestölle.

Suomen Punaisen Ristin päätavoitteena on keskittyä kotimaan apuun, mutta vaikeuksissa olevia Euroopan maita autetaan mikäli maan omat voimavarat auttamiseen ehtyvät.

"Jos auttaminen käy heille ylivoimaiseksi kansallinen yhdistys voi tehdä kansainvälisen vetoomuksen, jolloin kansallisen yhdistys, kuten Suomen Punainen Risti, voi lähteä auttamaan", sanoo Suomen Punaisen Ristin valmiuspällikkö Leena Kämäräinen.

Suomessa tilanne ei Kämäräisen mukaan ole yhtä huolestuttava kuin osassa Euroopan maita, mutta myös Suomessa nuorisotyöttömyys on korkealla tasolla. Vuoden lopulla tilastokeskuksen mukaan noin joka kuudes nuori oli työttömänä.

Huonontunut työllisyystilanne näkyy SPR:n muun muassa lisääntyneinä yhteydenottoina nuorten kriisichatissa, Kämäräinen sanoo. Erityisen huolissaan järjestö on nuorista, jotka ovat jääneet vaille työ- ja opiskelupaikkaa.

"Tämä ryhmä kasvaa koko ajan. Mietimme jatkuvasti miten tavoitamme väliinputoajat ja mitä voimme heille tarjota", Kämäräinen sanoo.

syrjäytyminenavustustyököyhyysnuorisosyrjäytyminentyö EurooppaSuomi Punainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.