Talouskasvu ei ole kehityksen paras mittari | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talouskasvu ei ole kehityksen paras mittari

50 vuodessa bruttokansantuote on noussut mutta sosiaalinen hyvinvointi laskenut, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Talouskasvu ja kulutuksen kasvu eivät ole hyviä keinoja mittaamaan yhteiskuntien ja ihmisten hyvinvointia, käy ilmi tuoreesta australialais-yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkastellaan 17 maan hyvinvointia suhteessa bruttokansantuotteeseen vuosina 1950–2003. Tutkimuksessa selvisi, että vaikka maiden bruttokansantuote kasvoi, sosiaalinen hyvinvointi sen sijaan laski.

"Tutkimuksesta ilmeni myös, että tietyn BKT-tason jälkeen talouskasvun hyödyt eivät ylitä haittoja, joihin lukeutuvat ympäristön saastuminen, tuloerot ja sosiaalinen eriarvoisuus", kertoo tutkimusta johtanut Ida Kubiszewski Australian kansallisesta yliopistosta aiheesta uutisoivan SciDev.netin haastattelussa.

Tutkijat suosittelevat sen sijaan vaihtoehtoisen "aidon edistyksen mittarin" (Genuine Progress Indicator) käyttöä. Sillä tutkitaan muun muassa tulojen jakautumista ja ympäristön saastumista mutta myös tuottamattoman työn, kuten kotitöiden ja vapaaehtoistyön määrää. Tuottamaton työ parantaa usein ihmisten sosiaalista hyvinvointia, vaikka se ei suoranaisesti hyödytä talouskasvua.

Tutkimuksessa oli mukana sekä rikkaita teollisuusmaita, kuten Iso-Britannia ja Yhdysvallat, että vielä kehitysmaiksi lukeutuvia maita, kuten Kiina ja Intia. Maat edustavat yli puolta maailman väestöstä ja 59:ää prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia