Taliban kielsi Afganistanin naisilta työskentelyn myös YK:ssa – Ensimmäinen kerta järjestön historiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taliban kielsi Afganistanin naisilta työskentelyn myös YK:ssa – Ensimmäinen kerta järjestön historiassa

YK toimittaa apua noin 23 miljoonalle ihmiselle Afganistanissa, mutta afganistanilaiset naiset eivät saa enää työskennellä sen riveissä. Mikään muu maa ei ole tehnyt samaa.

YK:n lippu.

- Kuva: Scazon / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 DEED.

Afganistanissa valtaa pitävä Taliban-hallinto on ilmoittanut kieltävänsä YK:n palveluksessa olevia afganistanilaisia naisia jatkamasta työntekoa järjestön riveissä. 

Asiasta kertoi YK:n pääsihteerin António Guterresin edustaja Stéphane Dujarric viime viikolla. Hänen mukaansa kielto koskee koko maata.

Kieltoa osattiin pelätä, sillä viime vuoden lopulla Taliban kielsi naisilta työskentelyn avustusjärjestöissä. Kieltoa on sittemmin höllennetty, ja YK oli tähän asti sen ulkopuolella. Naiset olivat kuitenkin jo ennen kieltoa joutuneet kokemaan häirintää ja liikkumisrajoituksia työssään, kertoo YK:n Afganistan-operaatio Unama.

Elokuussa 2021 valtaan noussut Taliban on kieltänyt Afganistanilta myös esimerkiksi korkeakoulutuksen, julkishallinnon virat ja vapaan liikkumisen.

YK-järjestöt ovat kritisoineet voimakkaasti uutta kieltoa, ja esimerkiksi UN Women sanoi, ettei naisia tulla korvaamaan miespuolisella työvoimalla.

”YK:n historian aikana mikään muu hallinto ei ole koskaan yrittänyt kieltää naisia tekemästä työtä järjestölle vain siksi, että he ovat naisia. Tämä päätös on hyökkäys naisia, YK:n perusperiaatteita ja kansainvälistä oikeutta vastaan”, sanoi YK:n pääsihteerin Afganistanin erityisedustaja Roza Otunbajeva lausunnossaan.

YK ohjeisti tiistaina paikallista henkilökuntaansa olemaan saapumatta työpaikoilleen Afganistanissa. Unama on aloittanut selvityksen, jonka on määrä kestää toukokuun alkupäiviin asti.

YK:lla on Afganistanissa noin 4 400 työntekijää, joista suurin osa paikallisia. Afganistanilaisia naisia on noin 400. 

YK:n tehtävänä on muun muassa toimittaa humanitaarista apua noin 23 miljoonalle ihmiselle. Ilman naisia työ vaikeutuu.

”Naiset tavoittavat sellaisia väestönosia, joita miehet eivät tavoita. He ovat ravitsemusasiantuntijoita, yhteisöjen terveys- ja sosiaalityöntekijöitä, opettajia, rokottajia, sairaanhoitajia, lääkäreitä ja paljon muuta. -- Ilman heitä Afganistanin humanitaarinen katastrofi kiihtyy ja lisää lapsia kuolee”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin pääjohtaja Catherine Russell tiedotteessa.

Afganistanin noin 40 miljoonasta asukkaasta noin 28,3 miljoonan arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua.

Lisätty tieto YK:n ohjeistuksesta työntekijöille 12.4.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia