Taleban koituu köyhien poikien kohtaloksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taleban koituu köyhien poikien kohtaloksi

Pakistanin rajaseudulla nuoria poikia ja erityisesti orpoja värvätään ääriliikkeiden aseelliseen koulutukseen, kirjoittaa Ashfaq Yusufzai.

(IPS) -- "Olen onnekas, kun löysin poikani", sanoo mehukauppias Muhammad Jabeen Pohjois-Pakistanin Bannusta. Moni muu poika on jäänyt sille tielle jouduttuaan Taleban-järjestön kynsiin.

Jabeenin poika Mateen Shah oli 16-vuotias, kun sissit nappasivat hänet koraanikoulusta syksyllä 2011. Poika vietiin Talebanin tukikohdaksi muodostuneelle Waziristanin heimoalueelle, jossa häntä valmennettiin pyhään sotaan.

"Ellei poika olisi päässyt pakoon neljän kuukauden kuluttua, sieppaajat olisivat aivopesseet hänestä itsemurhapommittajan", isä vakuuttaa.

Orvot helpoin saalis

"Bannussa toimii yli sata uskonnollista koulua. Niissä opiskelee köyhien perheiden lapsia, joilla ei ole varaa nykyaikaiseen koulutukseen", kertoo korkeakoulussa valtio-oppia opettava Muhammad Jamal. Madrassat eli koraanikoulut antavat oppilaille ilmaisen ruoan ja koulupuvun.

Poliisiupseeri Khalid Khan laskee, että Taleban on siepannut seudulta yli 500 poikaa viiden vuoden aikana. "Noin 40 on päässyt pakenemaan, mutta muista ei ole tietoa."

Helpointa saalista sieppaajille ovat orvot. Taleban väittää, ettei sen riveissä ole lapsia, mutta Khanin mukaan järjestö värvää aktiivisesti orpoja ja kodittomia poikia.

"Varakkaat lähettävät lapsensa nykyaikaisiin kouluihin, mutta nälkäisiä lapsia jahtaavat terroristit. Heidät koulutetaan asettamaan pommeja ja tekemään itsemurhaiskuja", Khan selittää.

Isää onniteltiin

Lakki Marwatin alueella asuva Fazl Hanan kertoo veljenpoikansa kadonneen sen jälkeen, kun isä lähetti hänet töihin tienvarsiravintolaan. "Pojan kerrottiin tapailleen paikallisia talebaneja. Ehkä hän päätti liittyä heihin."

Seutukunta vilisee kapinallisia, jotka siirtyivät läheisille Pakistanin heimoalueille sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtamat joukot kukistivat heidän valtansa Afganistanissa 2001.

"Taleban lupasi vuonna 2011 hyvän palkan pojalleni, joka oli töissä autokorjaamossa. Kolme kuukautta myöhemmin poika soitti ja kertoi olevansa Waziristanissa", kertoo vihanneskauppias Shaukat Ali.

Alin ainoa poika Jawad oli tuolloin 18-vuotias ja auttoi isäänsä elättämään 12-henkistä perhettä.

"Toivoimme Jawadin palaavan, mutta Taleban ilmoitti, että hän räjäytti itsensä Afganistanissa. Järjestö onnitteli minua ja sanoi pojan päässeen paratiisiin", isä kertoo.

Osa pääsi pakoon

Kesällä 2009 parikymmentä poikaa onnistui pakenemaan Talebania. Yksi heistä on Imran Ali, 15.

"Meidät siepattiin koraanikouluista ja vietiin Waziristaniin keskukseen, jossa kuuntelimme pitkäpartaisen miehen luentoja", hän kertoo.

Alin mukaan osa pojista oli tyytyväisiä saadessaan ruokaa ilman työvelvoitetta.

"Minäkin iloitsin, kunnes eräs poika kertoi, että kuolisimme lopulta terrori-iskussa. Odotimme tilaisuutta ja pakenimme lopulta", Ali kertoo.

Vankilasta koulutukseen

Poliisiupseeri Khanin mukaan kaikkiaan noin 400 Talebanin värväämää lasta on jäljitetty ja pidätetty. Myöhemmin heidät on siirretty ammattikoulutusta antaviin keskuksiin.

Gul Muhammad, 19, kuuluu heihin. Hänet siepattiin 14-vuotiaana Swatista ja pidätettiin siellä sijaitsevalta koulutusleiriltä 2010. Muhammad valmistui kesällä räätäliksi.

"Nyt olen vapaa Talebanista ja voin auttaa köyhiä vanhempiani", hän iloitsee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia