Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Töölönlahden ympäristössä on näytteillä kestävän kehityksen tavoitteita käsitteleviä teoksia aina biotaiteesta performansseihin ja osallistavaan taiteeseen. Kantavana teemana on ihmisen vastuun ymmärtäminen, kertoo näyttelyn kuratoinut taiteilija Marika Tomu Kaipainen.
Keramiikkapisaroita riippuu puista.
Anni Honkajuuren Kaikki kyyneleeni -teos on esillä Kansallismuseon puistossa. (Kuva: Tuomas Järvelä)

Helsingissä Töölönlahden ympäristössä on tällä viikolla näytteillä 17 teoksen sarja Agenda – Art 2030, joka tuo esiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja kestävyyskriisiä eri näkökulmista.

Mukana on monenlaisia teoksia perinteisestä kuvataiteesta biotaiteeseen, performanssiin, ympäristötaiteeseen ja itkurituaaliin.

Teossarja on osa Suomen YK-liiton juhlatapahtumaviikkoa, joka järjestetään YK:n 75-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Kuraattorina ja tuottajana on toiminut kuvataiteilija ja valokuvaaja Marika Tomu Kaipainen, joka on käsitellyt omassa taiteessaan muun muassa ekologista kriisiä ja ilmastonmuutosta.

Kaipaisen mukaan näyttelyn kantavana teemana on ihmisen vastuun ymmärtäminen kestävästä kehityksestä ja ihmisen näkeminen osana luontoa yhdenvertaisesti.

Hän sai idean kestävää kehitystä käsittelevästä teossarjasta vuonna 2018 istuessaan tyttärensä kanssa ilmastomielenosoituksessa, jonka tarkoituksena oli tukea Greta Thunbergin samana vuonna aloittamia protesteja.

”Siellä käydyistä keskusteluista alkoi viritä ajatus, että kestävyyskriisissä ei kannata rypeä eikä mennä niin syvälle synkkyyteen ja dystopiaan. Aloin nähdä meissä ihmisissä myös potentiaalia”, Kaipainen kertoo.

Hänelle on tärkeää nähdä ihmiset kestävän kehityksen keskiössä, ratkaisijoina.

”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita. Ja jos kaikkea ei pystytä ratkaisemaan, meidän pitää pystyä näyttämään myös sopeutumisen ja luovimisen keino näihin asioihin ja löytää yhteys luontoon, koska ilman sitä emme pärjää.”

Jääkaapeista itkuvirsiin

Teossarjan keskeisiä arvoja ovat ekologisuus ja yhdenvertaisuus. Yhdenvertaisuuden vuoksi suuri osa teoksista on valittu anonymisoidun haun kautta. Osa teoksista on tehty kierrätys- tai jätemateriaaleista ja kaikki ovat esillä tiloissa, jonne on vapaa pääsy.

Osa teoksista pureutuu juuri tiettyihin YK:n 17:stä kestävän kehityksen tavoitteesta, osa taas pureutuu aiheeseen yleisemmällä tasolla.

Esimerkiksi Maria Punkkisen Kosketa minua – näe minut -veistos käsittelee terveyttä ja yksinäisyyttä. Teokseen saa myös koskea. Aki Koskisen Roskaväkeä-teos puolestaan nostaa esiin köyhyyden ja eriarvoistumisen teemoja käytöstä poistettujen jääkaappien kautta.

Toteutustavat ovat moninaisia. Mukana on muun muassa Caracara Collective -taidekollektiivin teos Grown Home, joka on kasvatettu sienirihmastosta. Noora Kauppilan Itku äidin haudalla taas on äänellä itkemistä ja karjalaista rituaalirunoutta sisältävä sooloperformanssi, jota esitetään muun muassa Finlandia-talon puistossa.

Myös osallistavuus on keskeinen osa näyttelyä: 17:ää teosta on ollut tekemässä suuri joukko taiteilijoita. Myös yleisö on haluttu mukaan. Taide on esillä ilmaisissa paikoissa, ja lisäksi osa teoksista on sellaisia, että yleisö voi olla niissä mukana itsekin.

Esimerkiksi Nina Luostarisen Agenda 2030 -tunnekartan ideana on, että yleisö itse ottaa valokuvia kestävän kehityksen tavoitteiden herättämistä tunteistaan 17-kohtaisen reitin avulla. Tuloksena kootaan mosaiikkiteos.

”Reitti kiertää koko näyttelyalueen. Toivomme kovasti, että ihmiset ottaisivat tällä viikolla kuvia, jotta saadaan erilaisia tunnekokemuksia ja kuvallista kokemusta kestävän kehityksen tavoitteiden tuottamista ajatuksista, mielteistä ja merkityksistä”, Kaipainen kertoo.

Agenda – Art 2030 -näyttely mm. Finlandia-talolla ja Finlandia-talon puistossa, Hakasalmen huvilan pihassa ja Kansallismuseon puistossa 19.–25.10. Tarkat tiedot teoksista ja niiden sijainneista täällä.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteetkulttuuriympäristö Suomi Suomen YK-liitto

Lue myös

Terassi, jonka reunalla mies katselee vuoristoiseen laaksoon.

Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen

Bhutan kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin maihin, mutta sen politiikka, joka korostaa onnellisuutta talouskasvun sijaan, kiinnostaa niin YK:ta kuin kansainvälisiä tutkijoitakin. Väitöskirjatutkija Päivi Ahonen ihastui Bhutanin puhtaaseen luontoon ja tutkii nyt, miten kestävän kehityksen filosofiaa toteutetaan maan opetusjärjestelmässä.
Mehiläinen kukassa.

Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt

Luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen uhkaa sekä kehitysyhteistyön tavoitteita että ihmiskunnan tulevaisuutta yleensäkin. Kehityspoliittisen toimikunnan mukaan Suomen pitäisi nostaa biodiversiteettikysymykset kehitysyhteistyönsä ytimeen.
Vesikuplia sisältävä kirkas pallo kädessä.

Maailman kehittyneimpien maiden lista meni uusiksi – Tuore indeksi mittaa ihmisen hyvinvoinnin lisäksi myös ympäristöpaineita, eikä tulos mairittele teollisuusmaita

YK:n kehitysohjelman perinteinen inhimillisen kehityksen indeksi tarkastelee tänä vuonna kehitystä myös hiilidioksidipäästöjen ja luonnonvarojen kulutuksen näkökulmasta. Siksi Suomi putoaa indeksillä 19 sijaa ja Costa Rica nousee 37 sijaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä