Taas uusi kehitysministeri – vaihtuvuus turhauttaa järjestöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Taas uusi kehitysministeri – vaihtuvuus turhauttaa järjestöjä

Vihreiden erottua hallituksesta kehitysministeri vaihtuu jälleen. Kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen mielestä vaihtuvuus lisää epävarmuutta valmiiksi hankalana aikana.

Kehitysministerit Pekka Haavisto ja Heidi Hautala saavat tällä viikolla seuraajan. (Kuva: Milma Kettunen / Global.finland.fi / cc 2.0)

Kehitysministerin pesti on ollut tällä hallituskaudella ennätyksellisen katkonainen. Heidi Hautala (vihr) joutui jättämään tehtävänsä reilun kahden vuoden jälkeen viime syksynä, ja tilalle tulleen Pekka Haaviston (vihr) virka jäi alle vuoden mittaiseksi vihreiden ilmoitettua viime viikolla eroavansa hallituksesta sen ydinvoimalupapäätöksen vuoksi.

Turbulenssi harmittaa suomalaisia kehitysyhteistyöjärjestöjä, jotka elävät jo valmiiksi vaikeaa aikaa muun muassa viime vuosien kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi.

"Kyllä tämä herättää epävarmuutta tilanteessa, jossa lähestytään vaaleja ja jossa on ollut kriittistä kansalais- ja mediakeskustelua kehitysyhteistyöstä. Ei tiedetä, kuka tulee, mihin mennään ja mikä on suuntaus", kuvailee Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvinen.

Uuden ministerin tulo tietää järjestöille myös uusien yhteyksien rakentamista, vaikka kausi tuleekin ensi vuoden eduskuntavaalien takia jäämään vielä lyhyemmäksi kuin Hautalan ja Haaviston.

"On vähän turhauttavaa rakentaa kovin paljon dialogia, kun tietää, että aikaa on niin vähän. Dialogia on jo kahden ministerin kanssa rakennettu, ja se on saatu toimimaan, mutta esiin nousee kyllä kysymys, paljonko enää kannattaa panostaa viimeisten kuuden kuukauden ajan", toteaa Plan Suomen ohjelmajohtaja Julia Ojanen.

Suuria muutoksia kehitysyhteistyöhön tuskin tulee uuden ministerin myötä, sillä ensi vuoden kehitysyhteistyöbudjettikin on jo suunnilleen selvillä.

Hyvänäkään asiana vaihtuvuutta ei kuitenkaan voi pitää, arvioi järjestöjen kattojärjestön Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

"Yksi merkittävä kehitysyhteistyön laadun kriteeri on pitkäjänteisyys. Nyt pesti menee neljän vuoden sisällä kolmannelle ministerille. Vaikka pitääkin hyväksyä se, että politiikassa aina tapahtuu, kaikki tietävät, että hiljainen tieto ja ymmärrys eivät vain pomppaa toisen päähän", Lappalainen muistuttaa.

Haavisto saa kiitosta

Haavisto saa järjestöiltä kaudestaan enimmäkseen kiitosta. Pieniä painotuseroja, kuten hauraiden valtioiden korostamista, lukuun ottamatta hän ei tehnyt edeltäjänsä linjaan suuria muutoksia.

"Oli valitettavaa, että Heidi Hautalan pesti päättyi, mutta kyllä myös Haavisto oli erittäin hyvä ja asiantunteva ministeri. Hänellä on ollut selkeästi kehityksen ja kehitysyhteistyön ymmärrystä. Olisin nähnyt mielelläni, että hän olisi jatkanut ministerikautensa loppuun", sanoo Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau.

Tieto uudesta ministeristä julkistetaan todennäköisesti huomenna. Ennakkotietojen mukaan salkku menee sdp:lle kokoomuksen saadessa samaan aikaan eronneen ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) salkun. Järjestöjen toiveena on, että uusi ministeri puolustaa kehitysyhteistyötä mahdollisilta uusilta leikkauksilta.

"Tärkeintä olisi, että järjestöjen toimintaympäristö ja rahoitus pysyisivät vakaana, ettei siihen kohdistuisi enää uusia leikkauksia. Odotan, että uusi ministeri käy myös kehityspoliittista keskustelua ja puolustaa tätä työaluetta, ei vain ota sitä yhtenä salkkuna muiden joukossa", Planin Julia Ojanen sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia