Syyriasta paennut nainen auttaa nyt toisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyriasta paennut nainen auttaa nyt toisia

Jordanian pelkkä ruuan jakelu pakolaisille ei riitä, vaan myös eristyneisyyteen tarvitaan apua.

(IPS) -- Syyrialainen kolmen lapsen äiti Emelline Mahmoud Ilyas, 35, on käynyt läpi vaarallisen pakomatkan ja evakkoelämän tuskat Jordaniassa. Nyt hän vetää ryhmätoimintaa, joka tukee sekä syyrialaisia että jordanialaisia perheitä.

Pakoillessaan perheensä kanssa pommituksia ojassa Syyrian ja Jordanian rajalla, Iliyas sanoo ajatelleensa, että vaikka hänen ruumiinsa selviäisi ojasta, mieli jäisi ikuisiksi ajoiksi sinne.

Lähdettyään lähes vuotta aiemmin Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta perhe päätyi lopulta Za'atarin pakolaisleirille Jordanian aavikolla.

Leiri oli niin masentava, että Iliyas halusi palata kotiin Syyriaan kuolemaan. Maksamalla salakuljettajalle perhe onnistui kuitenkin pääsemään Zarqan kaupunkiin Koillis-Jordaniassa.

Perhe sopeutui, äiti kärsi

Ilyasin mies sai työtä parturinliikkeestä ja lapset sopeutuivat paikalliseen kouluun, mutta Ilyas kärsi yksinäisyydestä ja toimettomuudesta. Kotimaassa hän oli työskennellyt korruptiota valvovassa valtion virastossa.

Puolen miljoonan asukkaan Zarqassa on asunut palestiinalaispakolaisia vuodesta 1948, ja syyrialaisia sinne on tullut noin 50 000. Työttömyys on korkea, ja islamistinen ajattelu saa kannatusta varsinkin vähäosaisilta. Jordania suitsii liikehdintää, mutta tyytymättömyys muhii pinnan alla.

"Vuokrat ovat nousseet Zarqassa 600 prosenttia vuodesta 2011 ja pakolaisperheitä voi ahtautua kolme yhteen asuntoon", kertoo Action Aid -järjestön työtä kaupungissa johtava Ohud Bayidah.

"Jordanialaiset valittavat, että epätoivoiset syyrialaiset tyytyvät mitättömiin palkkoihin. Lisäksi koulutus ja terveydenhuolto ovat kovissa paineissa", hän jatkaa.

Action Aid on huomannut, että pelkkä ruuan jakelu ei riitä auttamaan kaupunkeihin asettuneita pakolaisia. Ongelmiksi nousevat eristyneisyys, koulutuksen ja työn puute sekä perheväkivalta ja päihteet.

Yhteisöpiirin vetäjäksi

Kidutuksen uhrien keskuksessa järjestetty psykososiaalinen työpaja avasi Ilyasille tien ulos erityksestä. "Tajusin, etten ole yksin, ja toiveikkuuteni palasi."

Ilyas löysi myös Action Aidin yhteisöpiirit, jotka kokoavat syyrialaisia ja jordanilaisia yhteen. Pian hän alkoi vetää piirien kokouksia. "Pääsen auttamaan itseni kaltaisia naisia, myös jordanialaisia. Keskustelemme henkilökohtaisista ja perheiden ongelmista ja tuemme toisiamme niiden ratkaisemisessa."

Naisille ja miehille on omat piirit. "Suurin tarve on psykososiaalisille palveluille ja suojelulle. Perheväkivalta on iso ongelma samoin kuin lasten hyväksikäyttö", Bayidah kertoo.

Ilyas joutui peittämään päänsä huivilla vanhoillisessa Zarqassa, mutta muuten hän sanoo kokeneensa vapautta, josta ei osannut haaveillakaan. "Syyriassa asuva siskoni ei tahdo uskoa, että ihmiset voivat täällä toimia näin vapaasti", hän sanoo.

Pakolaiset Jordaniassa

YK:n pakolaisvirasto UNHCR on rekisteröinyt Jordaniassa vuodesta 2011 lähtien yli 700 000 Syyrian pakolaista. Paperittomia arvioidaan olevan toinen mokoma.

Jordania on pinta-alaltaan vähän Suomen Lappia suurempi. Asukkaita on 6,5 miljoonaa ja pakolaisia lähes 3 miljoonaa, josta osa on tullut Palestiinasta jo 1948. Uudemmat tulokkaat ovat pääosin Irakista ja Syyriasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia