Syyrian siviilien tilanne pahempi kuin koskaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian siviilien tilanne pahempi kuin koskaan

Myös oppositio syyllistyy sotarikoksiin, sanovat kansainväliset järjestöt.

Syyriassa kuoli elokuussa enemmän ihmisiä kuin koko puolitoistavuotisen konfliktin aikana, kertoo YK. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman YK:n Lähi-idän rauhanprosessin koordinaattorin Robert Serryn mukaan pelkästään elokuun viimeisellä viikolla tapettiin noin 1 600 ihmistä.

Myös YK:n Syyria-tutkimuskomission mukaan sekä siviileihin kohdistuneiden rikkomusten määrä että laajuus ovat kasvaneet, ja monilla maan alueilla tapahtuu päivittäin summittaisia iskuja siviileitä vastaan.

Komission tuoreen raportin mukaan on syytä uskoa, että hallitus ja sitä tukevat sissit ovat syyllistyneet sotarikoksiin. Rikkomusten listalla on muun muassa murhia, mielivaltaisia teloituksia, kidutusta, pidätyksiä ja seksuaalista väkivaltaa.

Myös oppositio vastuussa sotarikoksista

Myös hallituksen vastaiset ryhmät ovat syyllistyneet sotarikoksiin YK:n ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkimusten mukaan.

HRW:n mukaan oppositioryhmät ovat syyllistyneet kidutukseen sekä tehneet laittomia teloituksia. Järjestö vaatii aseita ja muuta tukea oppositiolle välittäviä maita, kuten Saudi-Arabiaa, Qataria ja Turkkia, vaatimaan oppositiolta ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Syyrian puolitoista vuotta kestäneen kansannousun ja sen seurauksena syttyneen sisällissodan aikana on kuollut noin 19 000–20 000 ihmistä, suurin osa siviilejä. YK:n mukaan yli 1,2 miljoonaa ihmistä on maan sisäisenä pakolaisena. Yli 250 000 on paennut naapurimaihin, kuten Turkkiin, Jordaniaan, Libanoniin ja Irakiin

Suomessa Kirkon Ulkomaanapu on aloittamassa Syyrian pakolaisten tukemisen Jordanian Ze'atrin pakolaisleirillä. Kyseessä on nuorten psykososiaalinen tukiohjelma, johon kuuluu muun muassa ammattikoulutusta, taiteen tekemistä, rauhankasvatusta ja urheilua. Ohjelma on tarkoitus aloittaa jo lokakuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia