Uutiset Syyrian konflikti

Syyrian kurdit tekevät tv:tä talkoovoimin

Koillis-Syyrian kurdialue on säilynyt sisällissodasta huolimatta rauhallisena ja uusi aika on tarjonnut mahdollisuuden muun muassa omakieliseen mediaan.
(Kuva: Chris De Bruyn / cc 2.0)

(IPS) -- Rudi Mohamed Amid vilkaisee papereitaan vielä kerran ennen suoran lähetyksen alkua. "Roj bas, Kurdistan (Hyvää huomenta, Kurdistan)", hän tervehtii ruuduntakaista yleisöään luontevasti kuin kokenut journalisti.

Tosiasiassa tuskin yhdelläkään Syyrian kurdien Ronahi tv-kanavan työntekijöistä oli mediakokemusta ennen vuoden 2011 kansannousua.

Syyrian kansannousun ja sitä seuranneen sisällissodan puhjettua kurdit ottivat etäisyyttä sekä presidentti Bashar al-Assadin hallitukseen että sitä vastaan taistelevaan oppositioon ja valitsivat kolmannen tien. Kesäkuussa 2012 al-Assad löysäsi otettaan maan suurimmasta vähemmistöstä ja kurdin kieli alkoi kukoistaa.

Tulevaisuudensuunnitelmiin äkkikäänne

Koillis-Syyrian kurdialue on säilynyt suhteellisen rauhallisena ja uusi aika on tarjonnut mahdollisuuksia, jotka ovat olleet vuosikymmeniä mahdottomia kuvitellakaan. Kurdin kieli oli pitkään Assadin perheen, ensin isä Hafezin ja sitten poika Basharin, määräämässä käyttökiellossa. Nyt kurdia opetetaan koulussa ja kurdin kielellä painetaan lehtiä sekä tehdään että lähetetään televisio-ohjelmia.

Asiat ovat paremmin kuin ennen, mutta konflikti näkyy ja tuntuu myös Kurdistanin arjessa.

"Opiskelin öljyinsinööriksi Homsin yliopistossa, mutta palasin kotiin Kamishliin, kun sota alkoi", kertoo Reperin Ramadan, yksi kolmesta Ronahin tv-kuvaajasta.

Jos Ramadan olisi jatkanut opintojaan tutkintoon saakka, hän olisi ehkä päässyt töihin Rumelanin öljykentille. Alue on ollut kurdien hallussa maaliskuun alusta 2013 lähtien, mutta sen toiminta on sodan vuoksi hiipunut. Homsin yliopistokaupunki on pommitettu maan tasalle, eikä Ramadankaan usko enää palaavansa öljyalalle.

Sotilaille koulutusmääräys

Työtovereidensa tapaan Reperin Ramadan tekee tv-työtä lähes ilmaiseksi.

"Ronahi tv:ssä työskentelee 250 vapaaehtoista. Rahoitus tulee lahjoituksina sekä täkäläisiltä että diasporalta. Työntekijöille maksetaan kuukaudessa 30–90 dollarin verran, kunkin tilanteesta riippuen", selittää kanavan toimitusjohtaja Perwin Legerin.

Kamishlin lisäksi Ronahi-tv:llä on toimitukset Kobanissa ja Afrinissa, Pohjois-Syyrian kahdella muulla kurdisaarekkeella. Ronahilla on lähetyksiä seitsemänä päivänä viikossa, pääosin kurdiksi, mutta myös arabiaksi ja englanniksi. Ohjelmisto on enimmäkseen vakavahkoa: uutisten lisäksi poliitikkojen ja sotilaiden haastatteluja, dokumentteja ja kaatuneiden kurdisotilaiden hautajaisia. Kevyempää tarjontaa edustavat perinnemusiikkilähetykset.

Ronahin järjestämät mediakurssit ovat kaikille avoimia. Yksi osallistujista on Sozan Cudi, nuori kurdisotilas, joka osallistuu videokurssille kolme kertaa viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Kaksikymppinen Cudi kuuluu 45 000 sotilaan Kansan puolustusyksikön (YPG) naisjoukkoihin (YPJ).

"Päällikkömme määräsi kolme meistä kuukaudeksi mediakoulutukseen", Cudi kertoo. "Syyriassa journalismi tarkoittaa usein etulinjassa työskentelyä, eivätkä kaikki halua ottaa niin suurta riskiä."

Hän sanoo olevansa valmis puolustamaan kurdien oikeuksia tarpeen mukaan, aseeksi käyvät niin kivääri kuin kamerakin.

Syyrian konflikti vähemmistöpolitiikkamediakulttuurikonflikti Syyria Suomen IPS

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja koronavirusepidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.