Syyrian hallitus tienaa katoamisilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian hallitus tienaa katoamisilla

Neljän vuoden aikana on kadonnut ainakin 65 000 ihmistä, ja ilmiön ympärillä pyörii mustan pörssin kauppa, kertoo Amnesty International.

Syyriassa on kadonnut viimeisten neljän vuoden aikana tahdonvastaisesti ainakin 65 000 ihmistä. Toiminta on organisoitua, ja siinä käytetään häikäilemättä hyväksi läheisiään etsiviä omaisia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan tahdonvastaisista katoamisista on tullut Syyriassa niin yleisiä, että niiden ympärille on syntynyt mustan pörssin markkinat. Kadonneiden perheenjäsenet maksavat "välittäjille" jopa kymmenien tuhansien dollareiden arvosta lunnaita, jotta he saisivat tietää läheistensä olinpaikan tai sen, ovatko nämä elossa. Syyrialaisen ihmisoikeusaktivistin mukaan lunnaista on tullut tärkeä osa maan taloutta.

Arvio kadonneiden määrästä on peräisin syyrialaiselta ihmisoikeusjärjestöltä Syrian Network for Human Rightsilta. Noin 58 000:n kadonneen arvioidaan olevan siviilejä. He päätyvät usein vankilaselleihin kammottaviin oloihin ja monet kuolevat sairauksiin, kidutuksen tai teloituksen uhreina. Kadonneiden joukossa on esimerkiksi hallituksen kriitikkoja sekä ihmisiä, joiden sukulaisiin viranomaiset haluavat päästä käsiksi.

"Hallituksen toimeenpanemat tahdonvastaiset katoamiset ovat osa kylmästi laskelmoitua, laajaa hyökkäystä siviiliväestöä kohtaan. Nämä ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, ja niiden tarkoitus on levittää kauhua ja murskata toisinajattelijat", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi helmikuussa 2014 päätöslauselman, joka vaatii tahdonvastaisten katoamisten lopettamista Syyriassa. Sanoista ei kuitenkaan ole siirrytty toimeenpanoon, Amnesty kritisoi. Järjestön mukaan tilanne pitäisi viedä kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Myös Venäjä on sen mukaan keskeisessä roolissa, jotta katoamiset saataisiin pysäytettyä.

Syyrian neljä ja puoli vuotta jatkuneessa sisällissodassa on kuollut yli 200 000 ihmistä. Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut maan rajojen ulkopuolelle ja ainakin 7,6 miljoonaa on paossa maan sisällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia