Syyrialaispakolainen: "Myin sisareni saadakseni perheelle ruokaa" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrialaispakolainen: "Myin sisareni saadakseni perheelle ruokaa"

Jordaniaan paennut Amani myi sisarensa saudimiehelle, joita vierailee pakolaisleirissä sopivia neitsyitä etsimässä.

(IPS) -- "Amara oli ainoa neitsyt perheessämme. Meidän oli myytävä hänet, jotta muut selviäisivät", 14-vuotiaan Amaran sisar Amani kertoo.

Hän on menettänyt Syyrian sodassa miehensä ja neljä lastaan ja asuu nyt pakolaisleirissä Jordaniassa. Damaskoksessa kasvanut Amani, 22, avioitui itsekin 15-vuotiaana, mutta hän sai valita puolisonsa.

"Syyrialaisen perinteen mukaan tytöt menevät varhain naimisiin. Kaikkia ei naiteta muukalaisille, minä ja mieheni olimme onnellisia yhdessä", Amani kertoo.

Parille ehti syntyä viisi lasta. Kun sisällissota alkoi 2011, Amanin mies liittyi hallitusta vastustavaan Vapaan Syyrian armeijaan ja sai pian pataljoonan johdettavakseen.

Myös Amani osallistui kapinaan. "Naiset eivät ole yhtä vahvoja kuin miehet, mutta heillä voi olla parempi strategian taju, ja yhteistyö on kaikkien etu."

Vauva pelastui tiskikaapissa

Kaksi kuukautta sitten Syyrian armeijan ilmapommitus surmasi Amanin miehen ja neljä lasta. Amani pelastui rynnättyään paniikissa kadulle katsomaan, mitä tapahtui. Kodin raunioista löytyi hengissä vain tyttövauva, jonka hän oli piilottanut tiskikaappiin.

Amani pakeni vauvan kanssa rajan yli Jordaniaan, jossa hänen vanhempansa ja kaksi sisartaan olivat eläneet jo vuoden.

Zaatarin pakolaisleiri osoittautui vankilaksi. Reilun kolmen neliökilometrin alueelle on ahdettu 150 000 pakolaista eli kolme kertaa aiottu määrä. "Olemme kuin häkkiin suljetut apinat. Leiristä ei pääse ulos", Amani sanoo.

Hiekkamyrskyt, kylmyys ja taudit piinaavat erämaahan pystytettyä leiriä. Apu ei tavoita läheskään kaikkia, joten musta pörssi kukoistaa. Ne, jotka onnistuvat samaan ruokaa tai huopia ilmaiseksi, käyvät niillä kauppaa.

Kolme taalaa viikossa

Amani kertoo tekevänsä vähintään kymmentuntisia työpäiviä kansalaisjärjestössä, joka huolehtii leirin pienimmistä lapsista. Palkkaa maksetaan kolme dollaria (2,22 euroa) viikossa.

"Se ei riitä vauvan, sairaan äidin ja vanhan isäni elättämiseen", hän valittaa.

"Vanhimman sisareni ja tämän miehen kaikki kolme lasta ovat onneksi hengissä, mutta se tarkoittaa viittä suuta lisää ruokittavaksi", hän jatkaa.

Amani puhui myös nuoremman sisarensa Amaran kansalaisjärjestön töihin, mutta tulojen tuplaaminenkaan ei riittänyt.

Arabit ostoksilla

Jäljellä oli vain yksi keino: Amani päätti myydä Amaran.

Arabimaissa tiedetään, että Syyriassa tytöt on tapana naittaa nuorina, joten morsiamia tullaan hakemaan pakolaisleiristäkin.

"Olen nähnyt jordanialaisten, egyptiläisten ja saudien etsivän täältä sopivaa neitsyttä mukaansa. He maksavat 300 dollaria ja saavat unelmiensa tytön", Amani sanoo ja tunnustaa kertoneensa eräälle saudimiehelle sisarestaan.

"Tiedän, ettei sisareni ollut rakastunut häneen, mutta luotan siihen, että mies pitää hänestä huolta. Olisin mieluummin myynyt itseni, mutta Amara oli ainoa neitsyt. Mitä muuta saatoin tehdä?"

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia