Syvämerta halutaan suojella kansainvälisellä sopimuksella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syvämerta halutaan suojella kansainvälisellä sopimuksella

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan sopimus on tarpeen syvänmeren suojelemiseksi pohjatroolaukselta ja uhkaavalta kaivostoiminnalta.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN vaatii maailmanlaajuista sopimusta syvänmeren suojelemiseksi pohjatroolaukselta ja uhkaavalta kaivostoiminnalta.

Syvämeri on valtamerten alin kerros, jonne auringonvalo ei yllä ja joka alkaa noin 1800 metrin syyvyydestä. 

IUCN:n syvänmeren asiantuntija Kristina Gjerden mukaan uusi sopimus on tarpeen, sillä nykyisessä kansainvälisessä lainsäädännössä on merkittäviä aukkoja, mitä tulee luonnon monimuotoisuuteen, suojeluun, merien geneettisiin varoihin sekä teknologian käyttöön kansainvälisillä vesillä.

Pohjatroolauksesta on Gjerden mukaan jo nyt aiheutunut pitkäkestoisia vaikutuksia syvämerellä, ja uuden teknologian ansiosta merenpohjat ovat avautumassa myös kaivostoiminnalle.

Kaivostoimintaa ollaan jo käynnistämässä Tyynenmeren saarilla, Afrikan rannikolla sekä myös kansallisten lainsäädäntöjen ulottumattomissa olevilla alueilla, Gjerde sanoo. Syvämeren kaivauksiin erikoistuneiden yritysten määrän kerrotaan kolminkertaistuneen viimeisen muutaman vuoden aikana, ja esimerkiksi YK:n merenpohjajärjestö on verrannut tilannetta kultaryntäykseen.

"Varotoimet ovat välttämättömiä. Jo ennen kuin kaivostoiminta alkaa, täytyy laatia säännöt, joihin sisältyy ympäristövaikutusten arviointi, merensuojelualueet ja vaikutusten valvontamekanismit", Gjerde toteaa.

Sopimuksella tavoiteltaisiin lisäksi merien geneettisten varojen avulla tehtyjen taloudellisten voittojen tasaisempaa jakautumista valtioiden kesken sekä meriteknologian levittämistä ja syvänmeren toiminnan valmiuksien parantamista.

Gjerde puhui helmikuussa yhdysvaltalaisen AAAS-tiedeseuran vuosikokouksessa järjestetyssä syvänmeren teollistumista käsittelevässä seminaarissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä SciDev-sivusto.

Lisää uusi kommentti