Syttyykö Sri Lankan sisällissota uudelleen? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syttyykö Sri Lankan sisällissota uudelleen?

Viimeiset intialaissotilaat lähtivät molempoen osapuolten toivomuksesta

KU- DELHI, JUHA REKOLA

Viimeiset parituhatta miestä Intian Sri Lankaan kaksi ja puoli vuotta sitten lähettämistä rauhanturvajoukoista kotiutettiin lauantaina Triconmaleesta ristiriitaisissa tunnelmissa. New Delhin poliittinen johto vakuuttaa joukkojen alkuperäisen tehtävän, Sri Lankan etnisen sisällissodan rauhoittamisen, tulleen täytetyksi, mutta epäileviäkin arvioita on esitetty.

Sri Lankan pohjoisosan tamilialueiden asukkaat kokevat tulevaisuuden epävarmaksi. Voimakkaimman sissiryhmittymän, Tamilien Eelamin - eli kotimaan - Vapautuksen Tiikereiden (LTTE) ja hallituksen välinen sopu voi olla väliaikainen. Palaako vuosia jatkunut sisällissota nyt takaisin lähtöruutuunsa, kysytään niin Delhissä kuin Triconmaleessakin.

Turistiparatiisina tunnetun saarivaltion Singalienemmistön ja Tamilivähemmistön välinen konflikti kehittyi sisällissodan asteelle jo vuonna 1983 tamilien joukkomurhien ja pakkomuuttojen nostaessa nuorisoa aseisiin LTTE:n ja muiden itsenäisyysliikkeiden riveihin. Tamilien käytännössä hallitessa Jaffnan niemeä eri ryhmät nousivat toisiaan vastaan ja LTTE ampui tiensä itsenäisyystaistelun johtoon.

Erotuomarista
odan osapuoleksi


Sri Lankan hallituksen armeija ryhtyi veriseen vastaiskuun sissejä vastaan ja vuoden 1987 alusta Jaffnan niemi oli täysin saarrettu ja nälänhädän partaalla. LTTE kieltäytyi luopumasta aseistaan ja Sri Lankan silloinen presidentti J.R. Jayewardene sopi Intian silloisen pääministeri Rajiv Gandhin kanssa rauhanturvajoukkojen lähettämisestä kesällä 1987.

Intia katsoi saaneensa erotuomarin tehtävän, mutta samalla se piti huolen omista turvallisuuseduistaan. Jayewardenen sanottiin kääntyneen myös USA:n, Brittien, Kiinan ja Pakistanin puoleen avun saamiseksi taistelussa sissejä vastaan ja sotilasavun mistä hyvänsä näistä maista katsottiin vaarantavan Intian turvallisuuden sen eteläisellä lohkolla.

Jo kuukaudessa kävi selväksi, että LTTE kieltäytyi laskemasta aseitaan ja Intian joukot joutuivat verisiin taisteluihin sissejä vastaan, joiden etuja se sanoi puolustavansa pyrkiessään turvaamaan demokratian ja riittävän vähemmistösuojan Sri Lankassa. Suurimmillaan Intian joukkojen määrän arvioidaan olleen jopa 60.000 miestä.

Taakseen "rauhanturvaoperaatio" jätti 1.200 kaatunutta ja 3.000 haavoittunutta intialaista sotilasta. Tamileja, pääasiassa siviilejä, kuoli intialaisten ja sissien välisessä tulituksessa arviolta kuusi tuhatta. Amnesty International on syyttänyt Intian joukkoja hätävarjelun liioittelusta. "Yhtäkään sotaa tai sotilaallista operaatiota ei voi suorittaa Amnestyn standardien perusteella," puolustautuu intialainen upseeri.

"Intia pois
ri Lankasta!"


Tammikuun 1989 presidentinvaaleja Sri Lankassa leimasivat Singaliväestön ääriryhmän JVP:n aikaansaamat väkivaltaisuudet. Uuden presidentin, R. Permadasan, astuttua virkaansa LTTE ilmoitti olevansa valmis suoriin neuvotteluihin hallituksen kanssa ohi Intian, joka oli ehtinyt tamilien sisäisessä kiistassa asettua toisen ryhmän, EPRLF:n puolelle. Näin syntyi tilanne, jossa molemmat alkuperäiset kiistakumppanit, Sri Lankan hallitus ja LTTE, vaativat kovaäänisesti Intian rauhanturvajoukkojen välitöntä poistumista.

Intia halusi myös pois maailmalla arvostelua herättäneestä sotilasoperaatiosta ja aloitti vetäytymisen kesällä 1989. Suurin osa joukoista vedettiin kotiin lokakuussa ja viimeiset rauhanturvaajat laivattiin takaisi Intiaan siis nyt lauantaina, ristiriitaisten tunteiden vallitessa.

Läksiäispuheessaan Sri Lankan ulkoministeri Ranjan Wijeratne valitti onnettomia olosuhteita, jotka olivat vetäneet erotuomarin mukaan taisteluihin ja esitti suuret kiitokset niin Intian joukot lähettäneelle Rajiv Gandhille kuin niiden vetäytymisen viikon verran etuajassa loppuunsaattaneelle Intian uudelle pääministerille V.P. Singhille.

Takaisin
ähtöruutuun?


Juhlapuheissa rauhanturvaoperaation sanotaan onnistuneen ja täyttäneen tehtävänsä demokratian ja yhtenäisyyden turvaamisessa Sri Lankassa. "Tästä eteenpäin maidemme suhteet paranevat päivä päivältä ja taloudellinenkin yhteistyö pääsee vauhtiin," vakuutti ulkoministeri Wijeratne presidenttinsä puolesta.

Epävirallisesti onnistumista epäillään vahvasti ja Sri Lankan sisäisen sovun kestävyyttä arvuutellaan. "Olemme iloisia intialaisten lähdöstä, mutta emme usko nykyisen 'rauhan' säilyvän paria kuukautta kauempaa," tiivisti Jaffnalaisten näkemykset eräs paikallinen opettaja.

Muutama tunti intialaisten poistumisen jälkeen LTTE:n joukot ovat ottaneet haltuunsa kaupungin toisensa jälkeen. "Nähdessään suuren joukon hampaisiin asti aseistautuneita 'tiikereitä' saapuvan, sitä tulee epäilleeksi, rauhanturvaajien onnistumista LTTE:n aseistariisumisessa", kommentoi tilannetta seurannut intialainen toimittaja.

Tamilitiikerit surmasivat maaliskuun 16. päivänä 42 kilpailevien järjestöjen jäsentä ja ilmoittivat, etteivät aio luovuttaa aseitaan jatkossakaan. LTTE:n ja Sri Lankan hallituksen välisten neuvottelujen lopputulosta ei kukaan vielä tiedä ja niistä riippuu, hyväksyvätkö sissit hallituksen vallan vai alkaako aseellinen taistelu uudelleen.

LTTE:n Triconmaleen alueen poliittinen johtaja 'Ruben' ei suoralta kädeltä lupaa rauhan säilyvän: "Taistelu tamilien itsehallinnosta jatkuu. Voitte kutsua sitä Eelamiksi. Me katsomme kauas tulevaisuuteen. Nykyinen politiikkamme on tämän hetken päätös ja jos se muuttuu, palaamme menneeseen. Kerran sissi, aina sissi."

Vaikka Intia ei tällä hetkellä pystykään pitämään Sri Lankassa vallassa aivan haluamaansa poliittista linjaa, voi New Delhi lohduttautua ajatuksella, että se kykenee luomaan rutkasti hankaluuksia mahdolliselle Intian politiikkaan jyrkän kielteisesti suhtautuvalle hallitukselle. Mutta jos sisällissota syttyy uudelleen Intian joukkojen vetäydyttyä, voidaan vain yhtä asiaa pitää melko varmana: Intia ei aivan heti lähde uuteen sotilaalliseen seikkailuun Sri Lankassa.

© Muista tekijänoikeudet

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia