”Synkkä osoitus globaalista eriarvoisuudesta” – Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat nälkää etenkin maissa, joiden päästöt ovat vähäiset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Synkkä osoitus globaalista eriarvoisuudesta” – Sään ääri-ilmiöt aiheuttavat nälkää etenkin maissa, joiden päästöt ovat vähäiset

Nälkäisten määrä on vuoden 2016 jälkeen noussut yli kaksinkertaiseksi niissä kymmenessä maassa, joissa äärimmäisten sääilmiöiden takia tarvitaan eniten hätäapua.

Nainen istuu puolilähikuvassa.

Oxfamin pääjohtaja Gabriela Bucher vaatii lisää ilmastorahoitusta köyhille maille. Kuva: Casa de América / CC BY-NC-ND 2.0.

Nälkäisten määrä on noussut yli kaksinkertaiseksi vain muutamassa vuodessa niissä maissa, joissa ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärimmäiset sääilmiöt ovat yleisiä. 

Avustusjärjestö Oxfam vaatii tuoreessa selvityksessään rikkaita teollisuusmaita vähentämään päästöjään ja lisäämään ilmastorahoitusta köyhille maille. Fossiilisia polttoaineita tuottavien yritysten muutaman viikon voitot riittäisivät kuittaaman koko YK:n tarvitseman summan kriiseistä kärsivien auttamiseksi, se sanoo.

Oxfam julkaisi viime viikolla selvityksen, jossa tarkastellaan nälkäisten määrää kymmenessä maassa. Näihin maihin on YK on viime vuosina joutunut kohdistamaan eniten hätäapua äärimmäisten sääilmiöiden takia. 

Selvityksen mukaan nälkä on noussut näissä maissa keskimäärin 123 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Yhteensä nälkäisiä on 48 miljoonaa, kun heitä vuonna 2016 oli 21 miljoonaa.

”Ilmastonmuutos ei ole enää tikittävä pommi, vaan se räjähtää silmiemme edessä. Se tekee äärimmäisistä sääilmiöistä, kuten kuivuudesta, sykloneista ja tulvista yleisempiä ja tappavampia”, sanoo Oxfamin pääjohtaja Gabriela Bucher tiedotteessa

Kymmenen tutkittua maata ovat Somalia, Haiti, Djibouti, Kenia, Niger, Afganistan, Guatemala, Madagaskar, Burkina Faso ja Zimbabwe. Näissä maissa 48 miljoonaa ihmisistä kärsii akuutista nälästä, kun vuonna 2016 määrä oli 21 miljoonaa. 

Somalia kärsii historiallisesta kuivuudesta, ja maahan on odotettu jo nälänhätäjulistusta.

Guatemalassa kuivuus on johtanut siihen, että lähes 80 prosenttia maissisadosta on tuhoutunut ja kahviplantaaseja tuhoutunut. Burkina Fasossa nälkä on lisääntynyt 1 350 prosenttia. Taustalla on konflikti, mutta myös viljely- ja laidunmaiden paheneva aavikoituminen, selvityksessä kerrotaan.

Oxfam muistuttaa, että nälkä on ”synkkä osoitus globaalista eriarvoisuudesta”. Maat, jotka ovat vähiten vastuussa ilmastokriisistä, kärsivät eniten sen vaikutuksista ja niillä on myös vähiten resursseja selvitä siitä. Kymmenen tutkittua maata ovat vastuussa vain 0,13 prosentista päästöjä. 

YK:n seuraava ilmastokokous järjestetään marraskuussa, ja parhaillaan on meneillään YK:n yleiskokous. Oxfam vaatii rikkaita maita leikkaamaan päästöjään ja maksamaan köyhemmille maille ilmastorahoitusta. 

”Emme voi korjata ilmastokriisiä korjaamatta järjestelmällisiä eriarvoisuuksia ruoka- ja energiajärjestelmässämme. Supersaastuttajien verotuksen lisääminen voisi helposti kattaa kustannukset”, Bucher sanoo.

Lisää uusi kommentti