Sykloni kuritti ainakin puolta Vanuatun väestöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sykloni kuritti ainakin puolta Vanuatun väestöstä

Kaikki kehitys on pyyhkäisty pois, sanoo maan presidentti.

Perjantai-iltana Vanuatun saarivaltioon iskenyt sykloni Pam oli todennäköisesti eteläisen Tyynenmeren pahin luonnonkatastrofi. Myrskyn tuhoja arvioidaan edelleen, mutta esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että se on vaikuttanut ainakin puoleen Vanuatun 260 000 asukkaasta. Myrsky aiheutti tuhoa myös ainakin kahdeksassa muussa valtiossa.

Pamin aiheuttamien tuulten on arvioitu puhaltaneen jopa 250 kilometriä tunnissa. Vanuatun lisäksi ainakin jonkinlaista tuhoa ovat kokeneet myös Salomonsaaret, Kiribati, Fidži, Papua-Uusi-Guinea sekä Tuvalu, sanoo YK:n humanitaarisen avun toimisto.

Vanuatu jakaantuu kymmeniin saariin. Ulkosaarten tuhoista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tarkimmat arviot ovat 47 000 asukkaan pääkaupungista Port Vilasta, jossa vaihtelevien arvioiden mukaan 75–90 prosenttia taloista on tuhoutunut. Monen katto oli rakennettu aaltopahvista tai oljesta, mikä on lisännyt tuhoja.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan myös pääkaupungin tärkeä infrastruktuuri, kuten sairaala, koulut ja ruumishuone, ovat vaurioituneet eivätkä lapset pääse kouluun. Kodeitta jääneet tarvitsevat etenkin puhdasta vettä ja vessoja sekä hygieniatarpeita.

YK, avustusjärjestöt sekä muun muassa Australia, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti ja Japani ovat luvanneet maalle apua.

Vanuatu on arvioitu yhdeksi maailman luonnonkatastrofeille herkimmistä maista. Maa kärsii nousevan merenpinnan ja eroosion vaikutuksista sekä tulvista, sykloneista ja tsunameista. Maassa on myös viisi aktiivista tulivuorta sekä maanjäristyksiä. Vanuatun viranomaisten mukaan asukkaat osaavatkin varautua katastrofeihin, minkä arvellaan myös vähentäneen uhrilukuja. Toistaiseksi kuolleita arvioidaan olevan kahdeksan.

Myrsky on kuitenkin kova isku köyhälle maalle, jonka väestöstä 80 prosenttia elää omavaraisviljelystä. Maan presidentin Baldwin Lonsdale sanoikin, että maa joutuu aloittamaan kehityksensä alusta. Lonsdale osallistui myrskyn aikaan Japanissa katastrofiriskejä käsittelevään kansainväliseen konferenssiin.

"Kutsun sitä hirviöksi, joka on iskenyt Vanuatuun. Se on takaisku hallitukselle ja Vanuatun kansalle. Kaikki kehitys on pyyhkäisty pois", hän sanoi Guardian-lehden mukaan.

Lonsdale uskoo, että ilmastonmuutos on vaikuttanut Vanuatua viime aikoina koetelleisiin myrskyihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia