Uutiset

Sykloni kuritti ainakin puolta Vanuatun väestöstä

Kaikki kehitys on pyyhkäisty pois, sanoo maan presidentti.
Vanuatu ennen syklonia. (Kuva: Peter Mackey / cc 2.0)

Perjantai-iltana Vanuatun saarivaltioon iskenyt sykloni Pam oli todennäköisesti eteläisen Tyynenmeren pahin luonnonkatastrofi. Myrskyn tuhoja arvioidaan edelleen, mutta esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi, että se on vaikuttanut ainakin puoleen Vanuatun 260 000 asukkaasta. Myrsky aiheutti tuhoa myös ainakin kahdeksassa muussa valtiossa.

Pamin aiheuttamien tuulten on arvioitu puhaltaneen jopa 250 kilometriä tunnissa. Vanuatun lisäksi ainakin jonkinlaista tuhoa ovat kokeneet myös Salomonsaaret, Kiribati, Fidži, Papua-Uusi-Guinea sekä Tuvalu, sanoo YK:n humanitaarisen avun toimisto.

Vanuatu jakaantuu kymmeniin saariin. Ulkosaarten tuhoista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tarkimmat arviot ovat 47 000 asukkaan pääkaupungista Port Vilasta, jossa vaihtelevien arvioiden mukaan 75–90 prosenttia taloista on tuhoutunut. Monen katto oli rakennettu aaltopahvista tai oljesta, mikä on lisännyt tuhoja.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan myös pääkaupungin tärkeä infrastruktuuri, kuten sairaala, koulut ja ruumishuone, ovat vaurioituneet eivätkä lapset pääse kouluun. Kodeitta jääneet tarvitsevat etenkin puhdasta vettä ja vessoja sekä hygieniatarpeita.

YK, avustusjärjestöt sekä muun muassa Australia, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti ja Japani ovat luvanneet maalle apua.

Vanuatu on arvioitu yhdeksi maailman luonnonkatastrofeille herkimmistä maista. Maa kärsii nousevan merenpinnan ja eroosion vaikutuksista sekä tulvista, sykloneista ja tsunameista. Maassa on myös viisi aktiivista tulivuorta sekä maanjäristyksiä. Vanuatun viranomaisten mukaan asukkaat osaavatkin varautua katastrofeihin, minkä arvellaan myös vähentäneen uhrilukuja. Toistaiseksi kuolleita arvioidaan olevan kahdeksan.

Myrsky on kuitenkin kova isku köyhälle maalle, jonka väestöstä 80 prosenttia elää omavaraisviljelystä. Maan presidentin Baldwin Lonsdale sanoikin, että maa joutuu aloittamaan kehityksensä alusta. Lonsdale osallistui myrskyn aikaan Japanissa katastrofiriskejä käsittelevään kansainväliseen konferenssiin.

"Kutsun sitä hirviöksi, joka on iskenyt Vanuatuun. Se on takaisku hallitukselle ja Vanuatun kansalle. Kaikki kehitys on pyyhkäisty pois", hän sanoi Guardian-lehden mukaan.

Lonsdale uskoo, että ilmastonmuutos on vaikuttanut Vanuatua viime aikoina koetelleisiin myrskyihin.

katastrofiapuilmastonmuutos Vanuatu Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta