Swazimaassa siirrytään kotiviljelystä vientituotantoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Swazimaassa siirrytään kotiviljelystä vientituotantoon

Swazimaan viljelijät saattoivat ennen jakaa vihanneksia jopa ilmaiseksi, koska niitä oli vaikea saada markkinoille.

(IPS) -- Swazimaan viljelijät saattoivat ennen jakaa vihanneksia jopa ilmaiseksi, koska ne olisivat muuten pilaantuneet ja menneet hukkaan. Ongelmana oli tuotteiden saanti markkinoille, kertoo Betina Edziva.

Hänen johtamansa MIF-rahasto on kanavoinut viljelijöille Euroopan unionin tukea tavoitteena liiketoiminnan kasvattaminen ja toimeentulon kohentaminen. Tuen piirissä on 47 kaupallista tilaa tai jalostuslaitosta.

Niihin kuuluu Sidemanen tila pääkaupunki Mbabanen liepeillä. Sen omilla ja ympäröivien pientilojen pelloilla viljellään minivihanneksia, jotka käsitellään ja lähetetään Woolworthsin kauppaketjulle Etelä-Afrikkaan.

"Olen sopinut tuottajien kanssa ympärivuotisista vihannestoimituksista", sanoo Sidemanen omistaja Themba Dlamini.

Kilpailu kirittää

Dlamini osti tilan vuonna 2005. Hän on oppinut, että vientikaupassa pärjää vain korkealaatuisilla tuotteilla ja aikataulussa pysyvillä toimituksilla.

"Kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Kilpailen sekä eteläafrikkalaisten että kenialaisten tuottajien kanssa", hän sanoo.

Sidemane työllistää 95 henkeä ja vie 25 tonnia vihanneksia kuukaudessa, mutta kysyntää olisi Dlaminin mukaan 40 tonnille.

Tila tarvitsee lisää sopimusviljelijöitä, sillä nykyiset 90 hehtaarin pellot eivät tuota tarpeeksi. Pitäisi kouluttaa lisää tuottajia, ja se kysyy rahaa.

"Otin lainan tilan ostoa varten enkä saa uutta velkaa ennen kuin entiset on maksettu", Dlamini kertoo. MIF-rahaston viime vuonna myöntämä tuki tuli tarpeeseen.

Dlamini hankki avolava-auton, pakkauslaatikoita ja generaattorin, joka pelastaa kylmäsäilytystä tarvitsevat tuotteet toistuvien sähkökatkojen aikana.

Köyhyyden torjuntaa

Edzivan mukaan MIF-tuen pääkohteita ovat juuri laitehankinnat ja viljelijöiden kouluttaminen markkinoimaan tuotteitaan.

Hanke liittyy Swazimaan pyrkimyksiin vähentää köyhyyttä, josta kärsii 63 prosenttia maan 1,25 miljoonasta asukkaasta. Elämää vaikeuttaa maailman pahin aids-tilanne: virusta kantaa 26 prosenttia lisääntymisikäisistä.

Maatalousministeri Moses Vilakatin mukaan EU-tuki on auttanut viljelijöitä siirtymään kotitarveviljelystä kaupalliseen maatalouteen.

MIF-rahoitus päättyi kesällä, mutta ministeriö lupaa järjestää jatkokoulutusta ja seurata yritysten kehitystä.

MIF oli osa paljon laajempaa Swazimaan maatalouden kehittämisohjelmaa, johon kuuluu muun muassa kuuden keinokastelupadon kunnostaminen, muistuttaa ohjelman tekninen neuvonantaja Nehru Essomba.

"Jo yli 20 000 viljelijää saa apua siirtyäkseen entistä tuottoisampaan markkinavetoiseen maatalouteen", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia