Supervoimakas El Niño -sääilmiö uhkaa lisätä nälkää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Supervoimakas El Niño -sääilmiö uhkaa lisätä nälkää

Keski-Amerikassa ja osissa Afrikkaa satoja on jo epäonnistunut, varoittaa Oxfam.

(Kuva: J.L.Urrea / CCAFS / cc 2.0)

Sääilmiö El Niñon vahvistuminen uhkaa ruokaturvaa useilla maailman alueilla. Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam varoittaa, että osin ilmastonmuutoksen, osin El Niñon vuoksi ainakin kymmentä miljoonaa ihmistä uhkaa nälkä tänä ja ensi vuonna.

Satoja on epäonnistunut jo eteläisessä Afrikassa ja Keski-Amerikassa, mikä on nostanut muun muassa maissin hintaa paikallisilla markkinoilla. Myös Etiopiassa ja osissa Kaakkois-Aasiaa kärsitään kuivuuden vaikutuksista, järjestö kertoo tänään ilmestyneessä katsauksessaan.

Esimerkiksi Etiopiassa arvioidaan, että noin 4,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua vuoden loppuun mennessä. Papua-Uudessa-Guineassa on kärsitty sekä rankkasateista että kuivuudesta, ja satojen näivettyminen on vaikuttanut kahden miljoonan ihmisen elämään.

Myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoitti syyskuussa, että viljasato on kärsinyt vakavia vahinkoja El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa El Niñoon liittyvien, kuivuutta aiheuttavien sääilmiöiden vuoksi. Maissisato on vähentynyt jopa 60 prosenttia ja papusato 80 prosenttia. Alueella kärsitään kuivuudesta jo toista vuotta peräkkäin.

Seuraukset ovat kauaskantoiset. Syyskuussa ilmestyneen Maailman ruokaohjelman ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön tutkimuksen mukaan ruokapula ajaa keskiamerikkalaisia siirtolaisiksi.

El Niño on Tyynellämerellä noin 3–7 vuoden välein kehittyvä sääilmiö, joka aiheuttaa osiin maapalloa sateita, osiin kuivuutta. Tutkijat ovat ennustaneet, että tämän vuoden maaliskuussa alkanut ilmiö on voimakkain pitkiin aikoihin. Siitä on myös tullut aiempaa vaikeampi ennustaa.

Ilmastonmuutoksen ennustetaan jopa tuplaavan El Niñon esiintyvyyden. Oxfam muistuttaakin maailman johtajia kansainvälisen ilmastosopimuksen tarpeesta. Sopimus on määrä solmia Pariisissa joulukuussa.

Lisää uusi kommentti