Supervoimakas El Niño heikkenee, seuraavana vuorossa ehkä La Niña | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Supervoimakas El Niño heikkenee, seuraavana vuorossa ehkä La Niña

El Niñon aiheuttaman kuivuuden vuoksi Etiopian Afarin alueella vuohiltakin alkaa loppua ruoka, kertoo suomalainen avustustyöntekijä.

(Kuva: EU/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

Vuosien 2015–2016 poikkeuksellisen vahva El Niño -sääilmiö on heikkenemässä nopeasti. Ilmiö vaikuttaa joillakin maailman alueilla todennäköisesti vuoden puoliväliin asti, jonka jälkeen vuorossa saattaa olla sen sisarilmiö La Niña, kertoo YK:n alainen maailman meteorologinen järjestö WMO.

El Niño on Tyynellämerellä syntyvä sääilmiö, joka liittyy meriveden lämpötilan ja ilmanpaineen vuorovaikutukseen. Se aiheuttaa tyypillisesti kuivuutta joillakin maailman alueilla ja sateita toisilla. 2–7 vuoden välein esiintyvää sääilmiötä seuraa usein La Niña, jonka vaikutukset ovat päinvastaiset El Niñoon verrattuna. Yleensä sen seurauksena itäisen Tyynenmeren alueella on kuivaa ja läntisellä sateista.

Viime vuonna alkanut El Niño oli tällä kertaa poikkeuksellisen vahva. Sen seurauksena noin 60 miljoonaa ihmistä tarvitsee YK:n arvion mukaan apua. Ilmiö on aiheuttanut kuivuutta erityisesti Keski-Amerikassa sekä osissa Itä- ja Etelä-Afrikkaa, samoin tulvia. Vaikutusten uskotaan jatkuvan vielä pitkään sen jälkeen, kun ilmiö itsessään on laantunut.

Esimerkiksi Etiopiassa yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua kuivuuden vuoksi, mutta viime aikoina maa on kärsinyt myös tulvista. Nälänhätiä ennustavan FewsNet-verkkosivuston mukaan apua tarvitsee tänä vuonna eniten ihmisiä yli kymmeneen vuoteen.

Etiopiassa olevan Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijän Marjo Leppäsen mukaan esimerkiksi kuivalla Afarin paimentolaisalueella lähes kaikki lehmät ovat kuolleet.

"Vuohiltakin alkaa loppua ruoka. Tilanne on todella paha", hän kertoo järjestön verkkosivuilla.

Punainen Risti jakaa Afarin alueella ruokaa. Yhtä henkeä kohden annetaan kahden kuukauden annos kerrallaan: 12,5 kiloa maissi- ja soijapapuseosta ja 2 litraa ruokaöljyä.

Suomalaisjärjestöistä SPR:n lisäksi myös ainakin Suomen Lähetysseura, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ja Plan välittävät apua Etiopiaan.

YK pyysi huhtikuussa, että kansainvälinen yhteisö myöntäisi enemmän apua El Niñon vaikutusten hoitoon. Vaje on yli kaksi miljardia dollaria, ja luvun odotettiin nousevan.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti