Uutiset Tasa-arvo

Suomi tukemaan YK:n seksuaalisen väkivallan ehkäisykampanjaa

Pekka Haavisto ilmoitti kahden miljoonan euron lahjoituksesta kampanjalle Lontoon jättikokouksessa.
Näyttelijä Angelina Jolie ja Iso-Britannian ulkoministeri William Hague kuuluivat kokouksen pääjärjestäjiin. (Kuva: FCO / cc 2.0)

Suomen ulkoministeriö on ilmoittanut lahjoittavansa kaksi miljoonaa euroa YK:n Stop Rape Now -kampanjalle.

Kehitysministeri Pekka Haaviston tukilupaus julkistettiin viime viikolla Lontoossa järjestetyssä historian suurimmassa seksuaalista väkivaltaa käsitelleessä huippukokouksessa. Kolmipäiväiseen kokoukseen osallistui yli 900 asiantuntijaa, kansalaisjärjestöä, uskonnollista johtajaa ja seksuaalisen väkivallan uhria 150 maasta.

"Naisten rooli väkivallan ehkäisyssä ja kestävän rauhan rakentamisessa on merkittävä. Maailman ensimmäiset demokraattisesti valitut naispoliitikot nousivat Suomessa eduskuntaan vuonna 1907, ja siitä lähtien naiset ovat olleet vahvasti mukana rakentamassa vakaata, vaurasta ja hyvinvoivaa Suomea. Meidän velvollisuutemme on vahvistaa naisten osallistumista ja aktiivista roolia poliittisissa prosesseissa, rauhan ja oikeusvaltion rakentamisessa kaikkialla maailmassa", Haavisto sanoi.

Lontoon kokouksen pääjärjestäjiin kuulunut Hollywood-näyttelijä Angelina Jolie kehotti maailman johtajia rikkomaan seksuaaliseen väkivaltaan liittyviä tabuja ja kohtelemaan sitä kuten muita siviiliväestöön kohdistuvia sotarikoksia.

"Ajatus, että raiskaukset ovat erottamaton osa konflikteja, on myytti", Jolie sanoi.

Stop Rape Now -kampanja on 13 YK-järjestön vetämä yhteishanke, jonka tarkoituksena on auttaa raiskauksen uhreja ja etsiä keinoja seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi konflikteissa.

Muun muassa YK:n ihmisoikeuskomissio ja kansainvälinen UN Women vaativat kokouksessa raiskausten uhreille kattavaa kansainvälistä apujärjestelmää, johon sisältyy rahallisten korvausten lisäksi mahdollisuuksia esimerkiksi koulutukseen ja kirurgisiin hoitoihin.

gendersota ja rauha Ulkoministeriö

Lue myös

Kasvosuojaimilla suojautuneet nainen ja mies punaisella matolla.

Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti

Suomi lupasi Generation Equality Forum -huippukokouksessa 150 miljoonaa euroa muun muassa sukupuolten välisen digikuilun kaventamiseen. Rahoituslupausten kokonaispotti on järjestäjien mukaan suurin koskaan tasa-arvoon suunnattu.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.