Suomi ratifioi kotiapulaisten oikeuksien sopimuksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi ratifioi kotiapulaisten oikeuksien sopimuksen

Vuonna 2011 hyväksytyllä yleissopimuksella pyritään takaamaan kotityöntekijöille samat oikeudet kuin muillekin ammattikunnille.

Suomi on ratifioinut Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksen, joka suojelee kotiapulaisten oikeuksia. Vuonna 2011 hyväksytyllä yleissopimuksella pyritään takaamaan kotityöntekijöille samat oikeudet kuin muillekin ammattikunnille.

Sopimuksessa määritellään muun muassa kiinteät lepotauot, oikeus minimipalkkaan, sosiaaliturva, maahanmuuttajatyöntekijöiden oikeudet sekä oikeus asua muualla kuin siinä asunnossa, jossa työskentelee.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä ainakin 53 miljoonaa aikuista kotiapulaista, joista yli 80 prosenttia on naisia. Heillä on usein huonot työolot, ja he saattavat olla ihmiskaupan tai pakkotyön uhreja.

"Sopimus parantaa etenkin joidenkin kaikkein haavoittuvimpien työläisten, kuten siirtolaisten, sekä kotitalouksissa asuvien kotiapulaisten, asemaa", kertoo Päivi Kairamo, Suomen pysyvän edustuston päällikkö Genevessä.

Ratifioinnin myötä Suomesta tuli 17. ILO:n jäsenmaa ja viides eurooppalainen maa, joka ratifioi sopimuksen. Suomi on nyt ratifioinut seitsemänneksi eniten ILO-sopimuksia maailmassa, 105 kappaletta.

Asiasta kertoivat Suomen UN Women ja kotiapulaisia edustava International Domestic Workers Foundation -järjestö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia