Uutiset Suomen asekaupat

Suomi myönsi asevientiluvan Uzbekistaniin – rauhanjärjestöltä kritiikkiä

Sadankomitean mukaan vientilupa on vastoin Suomen kansainvälisiä velvoitteita Uzbekistanin ihmisoikeusloukkausten vuoksi.
Uzbekistanin kansallissankarin Tamerlanen patsas. (Kuva: Dan Lundberg / CC BY-SA 2.0)

Rauhanjärjestö Sadankomitea kritisoi voimakkaasti valtioneuvoston päätöstä myöntää maastavientilupa suomalaiselle asevalmistajalle Sako Oy:lle Uzbekistaniin.

Valtioneuvoston eilen tekemän päätöksen mukaan Sako saa viedä Uzbekistaniin muun muassa 150 tarkkuuskivääriä, kiikaritähtäimiä sekä äänenvaimentimia. Loppukäyttäjänä on Uzbekistanin puolustusministeriö.

Sadankomitean mukaan vientilupa on vastoin Suomen kansainvälisiä velvoitteita, sillä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kertonut, että Uzbekistanissa tuhansia ihmisiä on vangittu poliittisin perustein, kidutus on osa rikosoikeusjärjestelmää ja viranomaiset vainoavat kansalaisjärjestöaktiiveja, oppositiopoliitikkoja sekä toimittajia.

Järjestö muistuttaa, että Suomea sitoo aseviennissä EU:n kanta, jonka mukaan vientilupa on evättävä esimerkiksi silloin, kun tuotteita saatetaan käyttää kansallisiin sortotoimiin.

"Kun tiedetään Uzbekistanin heikko ihmisoikeustilanne, on järkyttävää, että vientilupa on myönnetty. On myös kyseenalaista, kuinka täsmällisesti Suomi kykenee valvomaan vietävien aseiden ja tarvikkeiden loppukäyttöä. Erityisesti pienaseiden, joista Sakon vientiluvassa on kyse, laiton myynti eteenpäin on yleistä", Sadankomitean kannanotossa todetaan.

Asevientilupia myöntävät Suomessa tapauskohtaisesti muun muassa puolustusministeriö, ulkoministeriö, sisäministeriön poliisiosasto ja valtioneuvosto. Rauhanjärjestöt ovat aiemmin kritisoineet myös Suomen asekauppaa Lähi-idän konfliktimaiden kanssa. Viimeisimpien tilastotietojen mukaan Suomesta viedään eniten aseita Ruotsiin, Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.

Suomen asekaupat politiikkaaseet & armeijakauppa UzbekistanSuomi Sadankomitea

Lue myös

Suomen lippu ja puita

Uudet asekauppatilastot: Lähi-itä edelleen Suomen tärkeimpiä aseviennin kohdealueita, pienaseiden myynti kyseenalaisille maille huolettaa rauhanjärjestöjä

Viime aikojen vientilupien jäädytykset Arabiemiirikuntiin, Saudi-Arabiaan ja Turkkiin eivät vielä näy tilastoissa. Rauhanjärjestöt muistuttavat, että Suomi vie edelleen aseita autoritaarisille maille – muun muassa pienaseita Uzbekistaniin.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.