Suomi kasvatti kehitysapupottia viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi kasvatti kehitysapupottia viime vuonna

Suomen maksatukset kasvoivat enemmän kuin missään muussa OECD:n kehitysapukomitean jäsenmaassa. Kasvu selittyy suurimmaksi osaksi edellisvuosilta jääneillä siirtomäärärahoilla, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Vedenkantoa Nepalissa. Suomi rahoitti Nepalia viime vuonna noin 25 miljoonalla eurolla. (Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä / Global.finland.fi / cc 2.0)

Suomi käytti kehitysapuun viime vuonna noin 1,23 miljardia euroa, käy ilmi ulkoministeriön ja OECD:n eilen julkistamista tilastoista. Kehitysapuvarojen viimeaikaisista leikkauksista huolimatta Suomi antoi kehitysapua viime vuonna noin 12,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kasvu oli suurempaa kuin missään muussa OECD:n kehitysapukomitean 28 jäsenmaassa.

Ulkoministeriön kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikön päällikön Lotta Karlssonin mukaan kasvu selittyy suurimmaksi osaksi sillä, että Suomi käytti viime vuonna tavallista enemmän aiemmilta vuosilta ylijääneitä rahoja.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on aiemmin moittinut ministeriötä siitä, että rahaa on jäänyt käyttämättä. Siksi käyttöä on tehostettu, mikä nosti viime vuoden maksatuksia, Karlsson kertoo.

Hänen mukaansa rahaa jäi aiemmin käyttämättä esimerkiksi siksi, että päästöhuutokauppatulot, joita Suomi ohjaa kehitysyhteistyöhön, saadaan usein vasta loppuvuodesta. Lisäksi kehitysyhteistyörahaa saatetaan jättää käyttämättä, mikäli hankkeissa on ongelmia.

Ulkoministeriön mukaan kehitysyhteistyövaroja käytettiin viime vuonna erityisen paljon naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen. Yksittäisistä maista eniten apua saivat Kenia ja Tansania. Rahaa meni ennätyspaljon humanitaariseen apuun, jota myönnettiin lähes 122 miljoonaa euroa, yli 15 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

"On ollut paljon kriisejä, joihin on haluttu vastata. Yksi on ebola. Lisäksi on Syyria sekä monta pienempää ja vähemmän mediassa näkyvää kriisiä", Karlsson kertoo.

0,7-tavoitteen saavuttaminen kaukana

Tuoreiden tilastojen mukaan teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n kehitysapukomitean jäsenmaat antoivat viime vuonna julkista kehitysapua yhteensä 135,2 miljardia dollaria eli reilut 124 miljardia euroa. Summa on reaaliarvolla mitattuna puoli prosenttia huippuvuotta 2013 pienempi.

15 maata ilmoitti vähentäneensä apua. OECD on erityisen huolissaan siitä, että apu kaikkein vähiten kehittyneisiin maihin on vähentynyt. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Suomen tuki vähiten kehittyneille maille on kasvanut vuodesta 2013.

Keskimäärin maat antoivat kehitysapuun viime vuonna 0,29 prosenttia bruttokansantulostaan, vaikka todellinen tavoite on 0,7. Siihen pääsivät vain Tanska, Luxemburg, Norja, Ruotsi ja Iso-Britannia, joka sääti asiasta hiljattain lain.

Suomen osuus, 0,6 prosenttia, on maiden seitsemänneksi suurin.

Lisää uusi kommentti