Suomi jäädytti apunsa Sambian sosiaaliturvaohjelmalle väärinkäyttöepäilysten takia – ”Sambian kehitys on tuottanut pettymyksiä viime vuosina” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi jäädytti apunsa Sambian sosiaaliturvaohjelmalle väärinkäyttöepäilysten takia – ”Sambian kehitys on tuottanut pettymyksiä viime vuosina”

Sambiassa tutkitaan laajaa julkisten varojen väärinkäyttöepäilyä sosiaali-, terveys- ja opetussektoreilla. Suomi jäädyttää rahoituksensa sosiaaliturvaohjelmalle muiden avunantajamaiden tavoin. Ulkoministeriön mukaan kaikki raha ei ole mennyt hukkaan.

Viljelijöitä pellolla Sambiassa

Yli puolet sambialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Kuvassa viljelijöitä. Kuva: E.Hermanowicz / Biodiversity International / CC BY-NC-ND 2.0.

Suomi on jäädyttänyt tukensa Sambian sosiaaliturvaohjelmalle, jossa on paljastunut väärinkäyttöepäily. Myös Iso-Britannia, Ruotsi sekä Irlanti ovat jäädyttäneet tukensa samalle ohjelmalle. Iso-Britannia on lisäksi jäädyttänyt kaiken kahdenvälisen tuen Sambialle.

Sambiassa tutkitaan laajaa julkisten varojen väärinkäyttövyyhteä, joka ulottuu sekä opetus-, terveys- että sosiaalisektorille. Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan yhteensä väärinkäyttöepäilyt koskevat noin 4,3:a miljoonaa dollaria (3,7 miljoonaa euroa).

Yli puolet sambialaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Suomi on tukenut sosiaaliturvaohjelmaa, jossa on maksettu köyhille perheille noin kymmenen euron tulonsiirtoja. Nyt on kuitenkin selvinnyt, että kaikki rahat eivät ole päätyneet oikeaan osoitteeseen.

Ulkoministeriön Suomen ja Sambian välisestä yhteistyöstä vastaavan yksikön päällikkö Juha Savolainen kertoo ulkoministeriön seuraavan tilannetta huolissaan.

”Sambian kehitys on tuottanut pettymyksiä viimeisten vuosien aikana. Poliittista tilannetta hallitsee hallituksen ja opposition pääpuolueen jyrkkä vastakkainasettelu, ja vaikuttaa siltä, että maassa keskitytään valtakamppailuun jo nyt vuoden 2021 vaaleja odottaen”, hän kertoo ministeriön verkkosivuilla.

Suomi on rahoittanut sosiaaliturvaohjelmaa yhdessä muiden avunantajien kanssa. Sambia itse on maksanut ohjelman kustannuksista kaksi kolmasosaa. Suomen ja muiden avunantajamaiden vetämän avun arvo on uutistoimisto Reutersin mukaan lähes 34 miljoonaa dollaria (29,3 miljoonaa euroa).

Sambia on käynnistänyt tutkinnan väärinkäyttöepäilyistä. Afrikkalaismedioiden mukaan presidentti Edgar Lungu erotti muutama viikko sitten sosiaaliturvaohjelmasta vastanneen ministeri Emerine Kabanishin epäilyjen vuoksi.

Suomen oli määrä rahoittaa Sambian sosiaaliturvaohjelmaa 9,6 miljoonalla eurolla vuosina 2016–2018. Vielä ei tiedetä, kuinka suuri osa rahoista on käytetty väärin. Savolaisen mukaan kaikki ei ole mennyt hukkaan, sillä neljä vuotta jatkunut ohjelma on vähentänyt köyhyyttä.

”Sosiaaliturva auttaa ihmisiä pahimman yli, kun he jäävät työttömiksi tai sato epäonnistuu. Tukea ovat saaneet kaikkien heikoimmat, köyhimmät ja syrjäytyneimmät ihmiset, jotka eniten tarvitsevat turvaverkkoja.”

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Sambia käyttää kehitysapuvaroja väärin. Pari vuotta sitten Suomi alkoi Ruotsin kanssa periä varoja Sambian kansalliselta viljelijäliitolta, joka oli syyllistynyt väärinkäytöksiin. Savolaisen mukaan liitto on palauttanut ensimmäisen erän väärinkäytetyistä varoista keväällä, ja parhaillaan selvitetään, milloin se maksaa loput.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia