Suomesta satojen tuhansien eurojen hätäapu taifuunin uhreille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomesta satojen tuhansien eurojen hätäapu taifuunin uhreille

Järjestöt arvioivat Filippiineille perjantaina iskeneen taifuunin aiheuttavan avun tarvetta vielä pitkään katastrofin jälkeen.

Yli 10 000 on menettänyt henkensä ja 650 000 joutunut jättämään kotinsa perjantaina Filippiineille osuneen taifuuni Haiyanin seurauksena. Myös suomalaiset järjestöt ovat osallistumassa kansainvälisiin humanitaarisiin ponnistuksiin alueella, jossa myrsky on vaikuttanut 9,5 miljoonaan ihmiseen ja jossa hätäavun tarpeessa arvioidaan olevan ainakin 13 000 perhettä.

Suomen Punainen Risti (SPR) ja Suomen UNICEF ovat ilmoittaneet lähettävänsä kumpikin 250 000 euroa hätäapuun. SPR on tiedustellut vapaaehtoisiltaan valmiutta osallistua avustustoimiin ja on jo nyt lähettänyt alueelle kaksi ihmistä arvioimaan vahinkojen laajuutta, Helsingin Sanomat uutisoi.

UNICEFin mukaan taifuunin aiheuttamat vahingot vesi- ja viemärijärjestelmille ovat riski erityisesti lapsille.

"Taifuunista hengissä selvinneet lapset ovat vaarassa menehtyä, elleivät he saa pikaisesti ruokaa, lääkkeitä ja puhdasta vettä. Suurimman uhan muodostavat likaisen veden mukana leviävät taudit, kuten ripuli", Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola toteaa.

Myös Kirkon ulkomaanapu on kertonut myöntävänsä katastrofirahastostaan 100 000 euroa hätäapuun ja aikoo lähettää avustustyöntekijän alueelle, järjestön viestintäpäällikkö Katja Hedberg kertoo maailma.netille. Asiantuntijoita tuhoalueelle on lähettämässä myös Plan Suomi, joka on myös lahjoittanut 50 000 euroa katastrofin hätäapuun. Lisäksi Suomen Pelastakaa Lapset tukee kansainvälisen Save the Childrenin toimintaa alueella 50 000 eurolla.

Taifuunin aiheuttamien tuhojen kokonaisarviointi on vielä kesken, mutta alueella kiertäneiden arviointiryhmien mukaan joillakin alueilla yli 90 prosenttia rakennuksista on tuhoutunut asumiskelvottomiksi ja kokonaisia kyliä on tuhoutunut.

"Näin mittava katastrofi aiheuttaa avun tarvetta pitkään katastrofin jälkeen", SPR:n varainhankinnan johtaja John Ekelund sanoo.

Suomalaisjärjestöt ovat käynnistäneet lisäksi joukon katastrofikeräyksiä taifuunin uhrien auttamiseksi. Järjestöjen alueelle lähettämiä rahoja käytetään muun muassa veteen, ruokaan, lääkkeisiin ja hygieniatarvikkeisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia