Suomessa satoja kotimaattomia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomessa satoja kotimaattomia

YK:n pakolaisjärjestön tekemän analyysin mukaan Suomessa tiedetään liian vähän ihmisistä, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Suomessa elää satoja ihmisiä, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta. Heistä on saatavilla kuitenkin vain vähän tietoa, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

UNHCR:n Pohjois-Euroopan osaston tänään julkaisemassa selvityksessä käsitellään Suomessa eläviä ihmisiä, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta. Selvitys on osa UNHCR:n kampanjaa, jonka tavoitteena on, että kymmenen vuoden kuluttua kaikilla maailman ihmisillä on jonkin maan kansalaisuus. Tällä hetkellä kansalaisuudettomia on 10 miljoonaa. Heillä on vaikeuksia esimerkiksi syntymä- ja henkilöllisyystodistuksen saamisessa, ulkomaille matkustamisessa ja työmarkkinoille pääsyssä.

Raportin mukaan Suomessa oli vuoden 2011 lopulla reilut 750 kansalaisuudetonta ihmistä. Vuosina 2009–2011 turvapaikkaprosessissa kansalaisuudettomiksi tunnistetut tulivat selvityksen mukaan Palestiinalaisalueilta, Syyriasta ja useista muista maista.

Vielä enemmän Suomessa on kuitenkin ihmisiä, joiden kansallisuus on tilastojen mukaan "tuntematon". Heitä on Maahanmuuttoviraston mukaan lähes 2 900. Heihin kuuluu todennäköisesti myös kansalaisuudettomia. Suuri määrä johtuu osin riittämättömistä yrityksistä määritellä ihmisen kansalaisuus sekä suuri todistustaakka kansalaisuudettomuuden todistamisessa, selvityksessä todetaan.

Raportin mukaan Suomen lainsäädäntö on hyvä, mutta kansalaisuudettomuuden ilmiö itsessään on saanut maassa melko vähän huomiota. Kansalaisuudettomia kohdellaan samoin kuin muita ulkomaalaisia eikä heidän kohtaamiaan erityisongelmia havaita. Viranomaiset ajattelevat, että ilmiö ei ole Suomessa suuri ongelma, eivätkä järjestötkään tiedä riittävästi. Lisäksi tilastotietoa on saatavilla vähän, selvityksessä sanotaan.

Selvityksessä suositellaan esimerkiksi kansalaisuuden määrittelykäytäntöjen kehittämistä, viranomaisten kouluttamista sekä oleskeluluvan myöntämistä niille, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Kommentit

Lähettänyt Anonyymi (ei varmistettu) 17.7.2020 - 13:11

Hei. Minusta artikkelin otsikko on väärä, koska "kotimaaton" tarkoittaa sananmukaisesti että ei ole kotimaata, ei siis ole mistään kotoisin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia