Suomessa ja Ruotsissa myydään epäeettistä viiniä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomessa ja Ruotsissa myydään epäeettistä viiniä

Ruotsalaisen Swedwatchin tutkimuksessa viinitiloilla paljastui muun muassa huonoja palkkoja. Samoja viinejä myydään myös Suomessa.

Chileläisten, argentiinalaisten ja eteläafrikkalaisten viinitilojen taustalta löytyy huonoja työolosuhteita ja kehnoja palkkoja, käy ilmi ruotsalaisen Swedwatch-järjestön tuoreesta raportista (pdf).

Neljää maahantuojaa tarkastelevan raportin mukaan tavallisimpia ongelmia ovat matalat palkat, ammattiyhdistysaktiivien syrjintä sekä kovat työolot. Työntekijöiden palkka ei riitä aina edes perustarpeisiin.

Raportti käsittelee vain Ruotsin alkoholiyhtiön Systembolagetin myymiä viinejä, mutta suomalaisen Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan samojen tilojen viinejä löytyy myös Alkon hyllyiltä.

Järjestön mukaan Systembolagetin ja Alkon pitäisikin tehdä enemmän yhteistyötä vastuullisuuden lisäämiseksi. Kumpikin on sitoutunut BSCI-vastuullisuusjärjestelmään, joka vaatii muun muassa tilojen tarkastamista, mutta eettinen ohjeistus ja tarkastukset eivät vielä riitä, toteaa Eetin toiminnanjohtaja Lotta Staffans järjestön tiedotteessa.

Alkoa on kritisoitu aiemmin Israelin miehittämiltä Golanin kukkuloilta tuotavien viinien myymistä israelilaisina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia