Suomen tukema Mosambikin metsäohjelma katkolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen tukema Mosambikin metsäohjelma katkolla

Satoja tuhansia euroja Suomen Mosambikille ohjaamia kehitysyhteistyövaroja saatetaan joutua perimään takaisin väärinkäytösten takia.

(Kuva: Ton Rulkens / cc 2.0)

Satoja tuhansia euroja Suomen Mosambikille ohjaamia kehitysyhteistyövaroja saatetaan joutua perimään takaisin. Syynä ovat Suomen tukemassa metsähankkeessa havaitut väärinkäytökset.

"On hankittu tarvikkeita ja autoja, jotka eivät hankkeelle kuulu. Väärinkäytöksiä on tullut esiin alusta lähtien", kertoo ulkoministeriön sisäisen tarkastuksen yksikön ylitarkastaja Sauli Heinimaa.

Suomen oli tarkoitus tukea Mosambikin kansallista metsäohjelmaa vuosina 2009–2014 yhteensä noin 11,44 miljoonalla eurolla. Tähän mennessä hankkeessa on tuettu metsäinventointeja, metsänistutusta sekä maanomistusolosuhteiden kartoittamista.

Ongelmat havaittiin kahdessa ulkoministeriön teettämässä erityistilintarkastuksessa. Vuosina 2011 ja 2012 tehtyjen tarkastusten mukaan kirjanpidossa on väärinkäytöksiä ja puutteita. Siksi tukihanke on nyt pysähdyksissä. Poikkeuksena on hankkeeseen kuuluva itsenäinen Metsäntutkimuslaitoksen ilmastonmuutosohjelma, joka jatkuu edelleen.

Ulkoministeriön mukaan Mosambikissa parhaillaan vieraileva kehitysministeri Heidi Hautala on keskustellut asiasta maaohjelmaneuvotteluissa Mosambikin ulkoministerin Oldemiro Baloin ja maatalousministeri Jose Condungua Pachecon kanssa.

"Epäselvyyksiin on puututtava ja yhteistyön edellytykset selvitettävä. Yhteistyö perustuu luottamukseen", Hautala toteaa.

Ulkoministeriö selvittää nyt väärinkäytösten laajuutta ja pohtii, miten yhteistyötä jatkossa tehdään.

"Selkeästi väärinkäytetyt varat pyritään perimään takaisin, koko avustussummaa ei. Osa rahoista on käytetty ihan oikeisiin kohteisiin", Heinimaa kertoo.

Tilintarkastusyhtiö KPMG:n arvion mukaan Mosambikilta pitäisi periä takaisin satoja tuhansia euroja.

Lisää uusi kommentti