Uutiset Rasismi Suomessa

Suomen romaneja syrjitään edelleen arkielämässä

Yli kaksi kolmesta vähemmistövaltuutetun toimiston haastattelemasta lähes oli kokenut syrjintää jollakin elämän alueella viimeisen vuoden aikana.

Suomalaiset romanit kokevat etnistä syrjintää arjen tilanteissa, työelämässä ja asuntomarkkinoilla, käy ilmi vähemmistövaltuutetun raportista. Valtuutettu julkisti viime viikolla ensimmäisen laatuaan Suomen romanien syrjintään keskittyneen selvityksen tulokset.

Yli kaksi kolmesta vähemmistövaltuutetun haastattelemasta lähes 250 romanista oli kokenut syrjintää jollakin elämän alueella viimeisen vuoden aikana. Syrjintä liittyi useimmiten arkisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi myyjien ja vartijoiden nöyryyttävään kohteluun kaupassa asioidessa.

Vastaajista yli puolet oli kokenut viimeisen vuoden aikana syrjintää työnhaussa. Asuntomarkkinoilla toimineista syrjintää yrittäessään vuokrata tai ostaa asuntoa yksityisiltä markkinoilta oli kokenut yli puolet ja hakiessaan kaupungin tai kunnan vuokra-asuntoa hieman alle puolet. Syrjinnästä niin työ- kuin asuntomarkkinoilla ilmoitettiin eteenpäin vain harvoin.

Koska otos ei ole tilastollisesti tarpeeksi suuri, tulokset eivät ole yleistettäviä koko Suomen romaniväestöön. Kuitenkin verrattaessa Euroopan unionin perusoikeusviraston vuoden 2009 syrjintäkartoitukseen, ne antavat suuntaa, että romanit kokevat syrjintää enemmän kuin Suomen somalit tai venäläisillä ja että syrjintäkokemuksia poikeuksellisen paljon koko EU:n mittakaavassa.

"Nämä luvut ovat surullisia. Tiesimme toki, että romanivähemmistö on Suomessa syrjitty ryhmä mutta emme osanneet odottaa näin korkeita lukuja. Selvityksen tulosten pitäisi havahduttaa huomaamaan, kuinka mittavasta yhteiskunnallisesta epäoikeudenmukaisuudesta romanien syrjinnässä on kyse", vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet toteaa.

Vähemmistövaltuutettu korostaa, että romanien yhdenvertaisuus ei parane yksistään tehostamalla syrjinnänvastaista työtä, vaan muutosta tarvitaan niin viranomaisten kuin yksityishenkilöiden käyttäytymis- ja toimintamallehin. Valtuutettu ehdottaa lisäksi aktiivisia toimenpiteitä valtaväestön ja romanien keskinäisen luottamuksen parantamiseksi sekä viranomaisten yhteistyön kehittämistä romaniasioissa.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Suomi

Lue myös

Ihmisiä ringissä keskustelemassa

Uudet kampanjat yrittävät puuttua vastakkainasetteluja korostavaan keskustelukulttuuriin – Ovatko suomalaiset oikeasti unohtaneet empatian taidon?

Kansalaisjärjestöt järjestävät nyt kohtaamiskahviloita ja kehittävät uusia tapoja ilmaista empatiaa. Tavoitteena on vaikuttaa julkiseen keskusteluun, joka tutkimuksen mukaan on niin repivää, että osa suomalaisista ei halua enää osallistua siihen.
Lähes tyhjän metrovaunun penkkejä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan

Ihmisoikeusliiton ja joukkoliikenteen palveluntarjoajien kampanja kehottaa aikuisia puuttumaan etenkin nuorten kohtamaan rasismiin ja seksuaaliseen häirintään.
Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Uusi kampanja haastaa suomalaiset puhumaan ennakkoluuloistaan

Olenko rasisti? -kampanjassa muun muassa yhteiskunnalliset vaikuttajat kertovat, mitä ennakkoluuloja heillä on.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset