Uutiset Rasismi Suomessa

Suomen romaneja syrjitään edelleen arkielämässä

Yli kaksi kolmesta vähemmistövaltuutetun toimiston haastattelemasta lähes oli kokenut syrjintää jollakin elämän alueella viimeisen vuoden aikana.

Suomalaiset romanit kokevat etnistä syrjintää arjen tilanteissa, työelämässä ja asuntomarkkinoilla, käy ilmi vähemmistövaltuutetun raportista. Valtuutettu julkisti viime viikolla ensimmäisen laatuaan Suomen romanien syrjintään keskittyneen selvityksen tulokset.

Yli kaksi kolmesta vähemmistövaltuutetun haastattelemasta lähes 250 romanista oli kokenut syrjintää jollakin elämän alueella viimeisen vuoden aikana. Syrjintä liittyi useimmiten arkisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi myyjien ja vartijoiden nöyryyttävään kohteluun kaupassa asioidessa.

Vastaajista yli puolet oli kokenut viimeisen vuoden aikana syrjintää työnhaussa. Asuntomarkkinoilla toimineista syrjintää yrittäessään vuokrata tai ostaa asuntoa yksityisiltä markkinoilta oli kokenut yli puolet ja hakiessaan kaupungin tai kunnan vuokra-asuntoa hieman alle puolet. Syrjinnästä niin työ- kuin asuntomarkkinoilla ilmoitettiin eteenpäin vain harvoin.

Koska otos ei ole tilastollisesti tarpeeksi suuri, tulokset eivät ole yleistettäviä koko Suomen romaniväestöön. Kuitenkin verrattaessa Euroopan unionin perusoikeusviraston vuoden 2009 syrjintäkartoitukseen, ne antavat suuntaa, että romanit kokevat syrjintää enemmän kuin Suomen somalit tai venäläisillä ja että syrjintäkokemuksia poikeuksellisen paljon koko EU:n mittakaavassa.

"Nämä luvut ovat surullisia. Tiesimme toki, että romanivähemmistö on Suomessa syrjitty ryhmä mutta emme osanneet odottaa näin korkeita lukuja. Selvityksen tulosten pitäisi havahduttaa huomaamaan, kuinka mittavasta yhteiskunnallisesta epäoikeudenmukaisuudesta romanien syrjinnässä on kyse", vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet toteaa.

Vähemmistövaltuutettu korostaa, että romanien yhdenvertaisuus ei parane yksistään tehostamalla syrjinnänvastaista työtä, vaan muutosta tarvitaan niin viranomaisten kuin yksityishenkilöiden käyttäytymis- ja toimintamallehin. Valtuutettu ehdottaa lisäksi aktiivisia toimenpiteitä valtaväestön ja romanien keskinäisen luottamuksen parantamiseksi sekä viranomaisten yhteistyön kehittämistä romaniasioissa.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikka Suomi

Lue myös

Ihmisiä ringissä keskustelemassa

Uudet kampanjat yrittävät puuttua vastakkainasetteluja korostavaan keskustelukulttuuriin – Ovatko suomalaiset oikeasti unohtaneet empatian taidon?

Kansalaisjärjestöt järjestävät nyt kohtaamiskahviloita ja kehittävät uusia tapoja ilmaista empatiaa. Tavoitteena on vaikuttaa julkiseen keskusteluun, joka tutkimuksen mukaan on niin repivää, että osa suomalaisista ei halua enää osallistua siihen.
Lähes tyhjän metrovaunun penkkejä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan

Ihmisoikeusliiton ja joukkoliikenteen palveluntarjoajien kampanja kehottaa aikuisia puuttumaan etenkin nuorten kohtamaan rasismiin ja seksuaaliseen häirintään.
Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Uusi kampanja haastaa suomalaiset puhumaan ennakkoluuloistaan

Olenko rasisti? -kampanjassa muun muassa yhteiskunnalliset vaikuttajat kertovat, mitä ennakkoluuloja heillä on.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.