Suomen kehy-rahat jäävät ensi vuonna alle 0,5 prosenttiin BKTL:stä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen kehy-rahat jäävät ensi vuonna alle 0,5 prosenttiin BKTL:stä

Osuus on aiemmin arvioitua alhaisempi. Kepan mukaan 0,7-tavoitteen saavuttamiselle ajoissa voidaan sanoa nyt hyvästit.

(Kuva: Branco Collin / cc 2.0)

Suomi käyttää ensi vuonna kehitysyhteistyöhön noin 1 015,3 miljoonaa euroa, noin 0,48 prosenttia bruttokansantulostaan, käy ilmi maanantaina julkaistusta valtioneuvoston talousarvioesityksessä.

Aiemmin ennustettiin, että bruttokansantulo-osuus olisi noin 0,5 prosenttia, mutta talousennusteen muutosten vuoksi arvio on nyt alhaisempi. Ulkoministeriön mukaan osuus voi kuitenkin vielä nousta 0,5 prosenttiin, kun päästökauppatuloja ohjataan kehitysyhteistyöhön. Tänä vuonna päästökauppatuloja tulee noin 60 miljoonaa euroa.

Varsinaiseen kehitysyhteistyöhön varataan esityksessä 801,4 miljoonaa euroa, noin 90 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna tänä vuonna.

Suomalaisjärjestöjen kattojärjestön Kepan kehityspoliittisen asiantuntijan Minna Havusen mukaan esitys tarkoittaa, että Suomi voi nyt sanoa hyvästit 0,7-sitoumuksen saavuttamiselle aikataulussa eli vuoteen 2015 mennessä.

Suomi on muiden avunantajamaiden tavoin sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyömäärärahansa 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä. Viime vuonna tavoitteeseen pääsivät Iso-Britannia, Ruotsi, Norja, Tanska ja Luxemburg.

Budjettiesitysten mukaan 0,7 prosenttia on yhä tavoitteena.

"Tämä on tyhjää puhetta niin kauan, kunnes hallitus julkaisee selkeän ja läpinäkyvän suunnitelman ja aikataulun tavoitteeseen pääsemiseksi", Havukainen toteaa blogikirjoituksessaan.

Lisää uusi kommentti