Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomen kehy-kumppani puhdistaa luonnonpuistoa alkuperäiskansasta

Kenian metsälaitoksen aloittamat häädöt uhkaavat ajaa koko heimon sukupuuttoon, sanoo Survival International.

Suomen ulkoministeriön tukema Kenian metsälaitos on aloittanut massiivisen sengwer-kansan häätöohjelman heidän perinnemailtaan Kenian Cheranganyn kukkuloilla, raportoi alkuperäiskansojen oikeuksia ajava Survival International.

Järjestön mukaan vuoden alusta alkaen noin tuhannen sengwerin kodit on tuhottu muun muassa polttamalla, ja häätöjä on ollut tukemassa Kenian poliisi.

Itä-Afrikan viimeisiin metsästäjä-keräilijä-heimoihin kuuluvat sengwerit ovat asuneet Cheranganyn kukkuloilla sijaitsevassa Embobutin metsässä satojen vuosien ajan. Vaikka häätöjä on järjestetty toistuvasti 1980-luvulta lähtien, vuoden alussa alkaneet pakkosiirrot koskevat alueen kymmeniä tuhansia sengwereitä ja uhkaavat heimon edustajien mukaan ajaa koko kansan sukupuuttoon, Survival International sanoo.

Suomen Nairobin suurlähetystö myöntää olevansa tietoinen tapahtumista, mutta vetää rajan ulkoministeriön tukeman ohjelman ja pakkohäätöjen välille.

Nairobissa luonnonvarojen erityisasiantuntijana toimivan Pekka Muuttomaan mukaan Suomen Keniassa rahoittama ohjelma koskee suojelualueiden sijaan luonnon- ja talousmetsiä. Lähetystö on kuitenkin Cheranganyn tapahtumien jälkeen ryhtynyt selvittämään häätöongelmaa yhteistyössä EU:n ja YK:n ympäristöohjelman kanssa.

"Tällaiset kriisit ovat aina myös mahdollisuuksia. Tämä osoittaa, että Kenian metsähallitusta, jonka kanssa me teemme yhteistyötä, pitää muuttaa", Muuttomaa sanoo maailma.netin haastattelussa.

Muuttomaan mukaan Kenian hallituksen harjoittaman häätöpolitiikan tarkoituksena on suojella kuivuuskausista kärsineen maan vesivaroja. Muuttomaa ei kuitenkaan näe käytännön estettä alkuperäiskansojen jäämiseksi metsään, jos hallitus ja sengwerit pääsevät sopuun luonnonvarojen kestävästä käytöstä.

Myös Maailmanpankki, joka on metsälaitoksen toinen ulkomainen päätukija, on kiistänyt yhteytensä Embobut-metsän häätöihin. Pankki myös korostaa, ettei se ole jo päättyneen yhteistyöohjelmansa puitteissa koskaan tukenut pakkohäätöjä Keniassa.

Heimolle tukea ulkomailta

Tammikuussa käynnistyneitä häätöjä oli edeltänyt kansainvälinen kampanjointi, jossa kymmenet järjestöt mukaan lukien suomalainen Uusi Tuuli sekä YK:n alkuperäiskansojen erityisesittelijä vetosivat Kenian päättäjiin.

Pakkohäätöjä vastaan on ottanut useaan otteeseen kantaa myös Kenian korkein oikeus. Kriitikot ovat korostaneet, että ilman alkuperäiskansojen suostumusta ja asianmukaista korvausta tapahtuvat pakkohäädöt rikkovat sekä maan perustuslakia että kansainvälisten sopimuksia.

Suomen kehityspolitiikka alkuperäiskansatkehitysyhteistyövesi ja viemäröintimetsätsuojelu KeniaSuomi

Lue myös

Suomen lippu ja Helsingin Kauppatorin maailmanpyörä.

Selvitys: Suomella on YK-järjestöissä enemmän vaikutusvaltaa kuin rahoituksen taso antaisi odottaa

Suomi kanavoi lähes puolet kehitysavustaan monenkeskisten järjestöjen, kuten YK-järjestöjen, kautta. Vaikka Suomen rahoitusosuus on suhteellinen pieni, työ on hyvin tuloksellista, summaa tuore, riippumaton evaluaatio.
Taskulaskin lähikuvassa.

Kehitysmaiden verovaje on 30–60 prosenttia – Suomi ohjaa 8,6 miljoonaa euroa verotusjärjestelmien parantamiseen

Suomi aikoo panostaa jatkossa etenkin Afrikan maiden veronkantokyvyn parantamiseen. Koronakriisi vaatii lisäämään kotimaisten resurssien käyttöä kaikkialla, muistuttaa kehitysministeri Ville Skinnari (sd).
Suomen lippu ja puun lehtiä

Suomi tukee globaaleja koronatoimia 31 miljoonalla eurolla – Ei uutta rahaa kehitysyhteistyöhön

Kehitysyhteistyövaroja kohdennetaan uudelleen koronaviruspandemiaan vastaamiseksi. Varsinaista uutta rahaa ei kuitenkaan ainakaan vielä ole luvassa, kertoi kehitysministeri Ville Skinnari (sd) tänään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.