Suomen kehitysapu nousemassa 0,6 prosenttiin BKTL:stä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen kehitysapu nousemassa 0,6 prosenttiin BKTL:stä

Kehitysministeri Pekka Haaviston ilmoitus otettiin tyytyväisinä vastaan Kepan kehityspoliittisilla päivillä.

Suomen kehitysyhteistyöbudjetti noussee tänä vuonna 0,6 prosenttiin bruttokansantulosta. Syynä ovat päästöhuutokauppatulot, joista siirretään 23,1 miljoonaa euroa kehitysyhteistyöhön, kertoo ulkoministeriö.

Kyseessä on hallituksen lisätalousarvioesitys, ja lopullisesti prosenttiosuus varmistuu ministeriön mukaan vasta ensi vuoden puolella.

"Haasteeksi jäävät vuodet 2014 ja 2015, jolloin osuus pitäisi hilata 0,7 prosenttiin", totesi tuore kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) viime viikolla järjestetyillä suomalaisjärjestöjen kattojärjestön Kepan kehityspoliittisilla päivillä.

Kepan toiminnanjohtajan Timo Lappalaisen mukaan tieto rahojen lisäyksestä on hieno uutinen vaikeana taloudellisena aikana, ja siitä on annettava tunnustusta hallitukselle. Hänen mukaansa Haaviston ilmoitus otettiin kehityspoliittisilla päivillä positiivisesti vastaan.

Hän kuitenkin muistuttaa, että päästöhuutokauppatulot ovat vaikeasti ennustettava tulonlähde, josta tuskin on ihmelääkkeeksi.

Ulkoministeriön mukaan päästöhuutokauppatuloja on siirretty kehitysyhteistyöhön tänä vuonna yhteensä 54,8 miljoonaa euroa.

Suomi on monien muiden avunantajamaiden tavoin luvannut nostaa kehitysapunsa 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. Kehitysyhteistyöbudjetti on kuitenkin jäädytetty vuosiksi 2013–2014, ja vuosiksi 2015–2017 on luvassa yli sadan miljoonan euron leikkaukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia