Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.

Oranssi kukka ruohikossa

Suomen etenemistä kestävän kehityksen tavoitteissa voi pian seurata avoimelta verkkosivustolta. Kuva: Emiliano Ricci / CC BY 2.0.

Tilastokeskus avaa vuoden lopulla avoimen verkkosivuston, jolle kootaan Suomea koskevat tiedot kestävän kehityksen tavoitteista ja niiden seurantamittareista. 

Sivuilta kuka tahansa voi saada käyttöönsä tilastotietoa, jotka liittyvät YK:n yleiskokouksen yhteydessä vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Niin sanotun Agenda 2030:n sisältämät 17 tavoitetta on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Niistä tärkein on äärimmäisen köyhyyden poistaminen maailmasta. Lisäksi tavoitteet käsittelevät muita sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Tavoitteilla on 169 alatavoitetta. Niiden seuraamiseksi on kehitetty lähes 240 mittaria, jotka nyt aiotaan Suomen osalta julkaista verkossa. Hanketta johtaa valtioneuvoston kanslia.

Kaikille maille yhteiset mittarit ovat tärkeitä, jotta heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ja vähiten kehittyneet valtiot pääsisivät osallisiksi kehityksestä. Mittarit osoittavat kehitystarpeita myös Suomen kaltaisten kehittyneiden maiden toiminnassa, toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Sami Pirkkala Tilastokeskuksen tiedotteessa.

”Suomella olisi petrattavaa esimerkiksi kulutus- ja tuotantotapojen kestävöittämisessä”, hän sanoo.

Millään maalla ei ole vielä kaikkea tietoa, jota seurantaa varten tarvitaan. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kolmannes tiedoista löytyy säännöllisistä tilastolähteistä, kolmannes on kehitettävissä ja kolmanneksen mittaamiseen ei vielä ole vakiintunutta menetelmää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia