Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Oranssi kukka ruohikossa
Suomen etenemistä kestävän kehityksen tavoitteissa voi pian seurata avoimelta verkkosivustolta. (Kuva: Emiliano Ricci / CC BY 2.0)

Tilastokeskus avaa vuoden lopulla avoimen verkkosivuston, jolle kootaan Suomea koskevat tiedot kestävän kehityksen tavoitteista ja niiden seurantamittareista. 

Sivuilta kuka tahansa voi saada käyttöönsä tilastotietoa, jotka liittyvät YK:n yleiskokouksen yhteydessä vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Niin sanotun Agenda 2030:n sisältämät 17 tavoitetta on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Niistä tärkein on äärimmäisen köyhyyden poistaminen maailmasta. Lisäksi tavoitteet käsittelevät muita sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Tavoitteilla on 169 alatavoitetta. Niiden seuraamiseksi on kehitetty lähes 240 mittaria, jotka nyt aiotaan Suomen osalta julkaista verkossa. Hanketta johtaa valtioneuvoston kanslia.

Kaikille maille yhteiset mittarit ovat tärkeitä, jotta heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ja vähiten kehittyneet valtiot pääsisivät osallisiksi kehityksestä. Mittarit osoittavat kehitystarpeita myös Suomen kaltaisten kehittyneiden maiden toiminnassa, toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Sami Pirkkala Tilastokeskuksen tiedotteessa.

”Suomella olisi petrattavaa esimerkiksi kulutus- ja tuotantotapojen kestävöittämisessä”, hän sanoo.

Millään maalla ei ole vielä kaikkea tietoa, jota seurantaa varten tarvitaan. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kolmannes tiedoista löytyy säännöllisistä tilastolähteistä, kolmannes on kehitettävissä ja kolmanneksen mittaamiseen ei vielä ole vakiintunutta menetelmää.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteet Suomi

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.