Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Oranssi kukka ruohikossa
Suomen etenemistä kestävän kehityksen tavoitteissa voi pian seurata avoimelta verkkosivustolta. (Kuva: Emiliano Ricci / CC BY 2.0)

Tilastokeskus avaa vuoden lopulla avoimen verkkosivuston, jolle kootaan Suomea koskevat tiedot kestävän kehityksen tavoitteista ja niiden seurantamittareista. 

Sivuilta kuka tahansa voi saada käyttöönsä tilastotietoa, jotka liittyvät YK:n yleiskokouksen yhteydessä vuonna 2015 hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Niin sanotun Agenda 2030:n sisältämät 17 tavoitetta on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Niistä tärkein on äärimmäisen köyhyyden poistaminen maailmasta. Lisäksi tavoitteet käsittelevät muita sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Tavoitteilla on 169 alatavoitetta. Niiden seuraamiseksi on kehitetty lähes 240 mittaria, jotka nyt aiotaan Suomen osalta julkaista verkossa. Hanketta johtaa valtioneuvoston kanslia.

Kaikille maille yhteiset mittarit ovat tärkeitä, jotta heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ja vähiten kehittyneet valtiot pääsisivät osallisiksi kehityksestä. Mittarit osoittavat kehitystarpeita myös Suomen kaltaisten kehittyneiden maiden toiminnassa, toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Sami Pirkkala Tilastokeskuksen tiedotteessa.

”Suomella olisi petrattavaa esimerkiksi kulutus- ja tuotantotapojen kestävöittämisessä”, hän sanoo.

Millään maalla ei ole vielä kaikkea tietoa, jota seurantaa varten tarvitaan. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kolmannes tiedoista löytyy säännöllisistä tilastolähteistä, kolmannes on kehitettävissä ja kolmanneksen mittaamiseen ei vielä ole vakiintunutta menetelmää.

Kestävän kehityksen tavoitteet kehityskestävän kehityksen tavoitteet Suomi

Lue myös

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari, Unopsin toimitusjohtaja Grete Faremo ja Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki

YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla

Suomi saa kolmannen YK-toimistonsa, kun YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma muuttaa Tanskasta Suomeen tänä syksynä. Ohjelman edistämät asumis-, energia- ja terveysprojektit voivat vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd).
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset