Suomen 1325-ohjelman toteutumisessa parannettavaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomen 1325-ohjelman toteutumisessa parannettavaa

Uuden selvityksen mukaan riittävän budjetoinnin ja henkilöresurssien puute haittaa YK:n 1325-ohjelman toteutumista Suomessa.

Suomen panostus YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1325 toimeenpanoon on riittämätöntä, sanoo Suomen 1325-verkosto uudessa raportissa.

Päätöslauselma on YK:n turvallisuusneuvoston ensimmäinen lauselma, joka velvoittaa konfliktien osapuolia ottamaan huomioon naiset tasavertaisina osapuolina rauhanneuvotteiluissa ja jälleenrakennuksessa.

1325-verkoston raportin mukaan Suomi ei ole budjetoinut riittävästi varoja lauselman toimeenpanoon. Samalla valtionlaitosten henkilömäärien vähentäminen on tuonut mukanaan ongelmia 1325-vastuullisten ministeriöiden ja niiden alaisten laitosten työskentelyyn, selviää varjoraportissa. Olennaista 1325-toimeenpanon tehokkaassa toteuttamisessa olisikin Sirkku Terävä laatiman selonteon mukaan budjetin systematisointi ja henkilöstöresurssien pitkäjänteinen turvaaminen.

Erityisen tärkeäksi ohjelman toteutumisen kannalta varjoraportti mainitsee sen, että toimintaohjelman eri organisaatioilta löytyy yhteinen näkemys toimeenpanon mielekkyydestä ja sen sisällöstä. Tämän saavuttamiseksi suositellaan organisaatioiden sisäiseen koulutukseen ja linjajohtamiseen panostamista.

Vaikka raportin mukaan kansallisen toimintaohjelman onnistuneessa toteuttamisessa onkin kehitettävää, käy haastattelujen ja sähköpostikyselyiden pohjalta toteutetusta selvityksestä ilmi positiivisiakin asioita: ainakin hallintojen välisellä yhteistyöllä sekä kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden osallistumisella toimeenpanon seurantaan on ollut toimintaohjelman toteutumiseen myönteisiä vaikutuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia