Suomelta terveysapua Mosulin siviileille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelta terveysapua Mosulin siviileille

Suomen Punainen Risti johtaa laajaa terveysoperaatiota. Mosulissa elää yhä satojatuhansia siviilejä.

Suomi myöntää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) päätöksellä puoli miljoonaa euroa Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Irakissa. Rahoilla lähetetään avustustyöntekijöitä ja tarvikkeita sairaaloihin, joissa hoidetaan Mosulin taisteluissa haavoittuneita. SPR koordinoi laajaa operaatiota, jossa on mukana myös lukuisten muiden maiden Punaisen Ristin järjestöjä.

Mosulin tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun Irakin armeija aloitti ääriliike Isisin häätämisen kaupungista viime vuoden lokakuussa. Operaatio kaupungin itäosissa saatiin päätökseen tammikuussa, ja eilen sunnuntaina maan armeija aloitti operaation kaupungin länsiosissa.

YK:n arvion mukaan länsiosissa elää yhä 750 000–800 000 siviiliä, jotka tarvitsevat pikaista humanitaarista apua. Ruuasta ja polttoaineesta on pulaa, monet kaupat ovat kiinni, juoksevaa vettä on saatavilla vain vähän, samoin sähköä. Viime kuukausina kaupunkiin on saatu vain vähän tarvikkeita, sillä päätie Syyriaan on poikki.

"Meillä on tietoja, joiden mukaan vanhempien on vaikea ruokkia lapsiaan ja lämmittää kotejaan. Taistelut eivät ole alkaneet, mutta humanitaarinen kriisi on jo päällä", totesi Lise Grande, YK:n Irakin humanitaarinen koordinaattori lauantaina.

Avustusjärjestöt ovat rakentaneet Mosulin eteläpuolelle keskuksia pakeneville ja valmistelevat hätäaputarpeita 250 000–400 000 siviilille, jotka saattavat paeta.

"Emme tiedä, mitä tapahtuu sotilasoperaation aikana, mutta meidän on oltava valmiita kaikkiin skenaarioihin. Kymmenet tuhannet ihmiset saattavat paeta tai joutua pakenemaan kaupungista. Sadat tuhannet voivat joutua ansaan, ehkä viikoiksi, ehkä kuukausiksi. Siviilien suojelu on tällaisessa tilanteessa kaikkein tärkeintä", Grande sanoi.

Länsimosulilaisten auttamisen lisäksi myös Itä-Mosulin asukkaat tarvitsevat edelleen humanitaarista apua. Itäosasta on lokakuun jälkeen paennut 217 000 ihmistä, joista 57 000 on YK:n tietojen mukaan palannut koteihinsa.

Ulkoministeriön mukaan Suomi aikoo lähettää tänä vuonna vielä lisäapua Irakiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia