Uutiset Ukrainan konflikti

Suomelta puoli miljoonaa euroa Ukrainan pakolaisille

Suomi on päättänyt antaa 500 000 euroa humanitaarista apua Ukrainaan.
(Kuva: Norma Desmond / cc 2.0)

Suomen ulkoministeriö on päättänyt antaa kehitysministeri Pekka Haaviston päätöksellä puoli miljoonaa euroa humanitaarista apua Ukrainaan.

Apu toimitetaan perille YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta. Suomi on jo aiemmin rahoittanut Ukrainan kriisin hoitoa puolella miljoonalla eurolla kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.

"Itä-Ukrainan humanitaarinen tilanne on heikentynyt nopeasti taistelujen kiihdyttyä. Suuri osa kodeistaan lähtemään joutuneista on naisia ja lapsia, jotka tarvitsevat kiireesti majapaikan, ruokaa ja muita perustarpeita", Haavisto toteaa.

Tähän mennessä yli 155 000 ukrainalaista on rekisteröitynyt maan sisäiseksi pakolaiseksi. Kansainvälisten avustusjärjestöjen mukaan määrä on kuitenkin mahdollisesti merkittävästi suurempi.

YK:n ja Ukrainan hallituksen elokuun puolivälissä julkaiseman suunnitelman mukaan YK-järjestöt tulevat keräämään noin 25 miljoonaa euroa humanitaarisen kriisin hoitamiseksi. UNHCR:n osuus kokonaistarpeesta on noin kolmannes.

UNHCR auttaa muun muassa kartoittamaan maan sisäisten pakolaisten tarpeita Ukrainan viranomaisten ja eri järjestöjen kanssa, jakaa humanitaarista apua kaikkein suurimmassa tarpeessa oleville sekä osallistuu lainsäädäntötyöhön, jolla turvataan kotoaan lähtemään joutuneiden tilanne.

Järjestö auttaa lisäksi kotiinsa palaavia pakolaisia.

avustustyöpakolaiset UkrainaSuomi Ulkoministeriö

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.