Uutiset Syyrian konflikti

Suomelta lisätukea Syyrian pakolaisnaisille

Rahoilla tarjotaan naisille muun muassa ammattikoulutusta ja ehkäistään perheväkivaltaa.
Za'atarin leiri helmikuussa 2015. (Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Suomi myöntää 1,5 miljoonaa euroa lisätukea YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hankkeeseen Jordaniassa.

Hankkeessa on tähän mennessä perustettu Za'atarin pakolaisleirille kolme naistenkeskusta, jotka tarjoavat naisille ja tytöille turvapaikan lisäksi työmahdollisuuksia, ammattikoulutusta, päivähoitopalveluita, lukutaito-opetusta ja suojaa väkivallalta. Hanke tekee työtä myös leirin miespuolisten johtajien keskuudessa, ja perheväkivalta onkin saatu laskemaan kohderyhmässä 20 prosenttia, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Aiemmin Suomi on tukenut hanketta 500 000 eurolla vuonna 2014. Lisätuella ollaan avaamassa keskusta myös Azraqin pakolaisleirille.

Jordaniaan on paennut Syyriasta yhteensä lähes 650 000 ihmistä. UN Womenille myönnettävä tuki on osa 25 miljoonan euron pakettia, jonka pääministeri Juha Sipilä lupasi Syyrian ja sen naapurimaiden tukemiseksi helmikuussa Lontoon kansainvälisessä apulupauskonferenssissa.

Yhteensä ulkoministeriö rahoittaa UN Womenia tänä vuonna noin kymmenellä miljoonalla eurolla ja on yksi sen suurimmista rahoittajamaista. Summa on kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi noin neljä miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2015.

Syyrian konflikti genderkehitysyhteistyökonflikti JordaniaSyyriaSuomi Suomen UN WomenUlkoministeriö

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.