Uutiset Afganistanin konflikti

Suomelta lisää humanitaarista apua Afganistaniin

Noin puolet afganistanilaisista tarvitsee apua. Suomi kanavoi lisää varoja YK:n pakolaisjärjestölle.
Afganistanin lippu
Suomi kanavoi lisää varoja Afganistanin pakolaisten auttamiseen. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Suomi antaa kolme miljoonaa euroa Afganistanin pakolaisten auttamiseksi. Rahat ohjataan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta, kertoi ulkoministeriö tänään.

”YK:n arvion mukaan Afganistanissa kotinsa jättäneiden määrät ovat kasvaneet. Ihmisiä pakenee sekä maan sisällä että naapurimaihin. Esimerkiksi Iraniin saapuu nyt noin 5000 pakolaista päivässä, mikä on jopa kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna. On tärkeää, että myös Suomi kantaa vastuunsa heidän auttamisestaan”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) sanoo tiedotteessa.

Yli 550 000 afganistanilaista on paennut maan sisällä pelkästään tämän vuoden aikana. UNHCR on suositellut, ettei ketään enää palautettaisi maahan.

Afganistanin konflikti kärjistyi viime sunnuntaina, kun ääriliike Taliban valtasi pääkaupunki Kabulin. Nyt maassa odotetaan laajamittaista humanitaarista kriisiä.

Noin 18 miljoonaa afganistanilaista tarvitsi apua jo ennen nykyistä kriisiä. Avun tarve on noussut nopeasti: viime keväänä yli kolmannes väestöstä tarvitsi apua, nyt jo puolet.

Maailman ruokaohjelman mukaan akuutista ruokapulasta kärsii noin 14 miljoonaa ihmistä.

Tänään vietetään myös maailma humanitaarisen avun päivää. YK:n arvioin mukaan noin 235 miljoonaa ihmistä tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua, enemmän kuin koskaan. YK on arvioinut tarvitsevansa tänä vuonna noin 30 miljardia euroa humanitaariseen apuun. Suomen kuluvan vuoden humanitaarisen avun budjetti on 87 miljoonaa euroa.

Afganistanin konflikti avustustyökatastrofiapupakolaisetkonflikti Afganistan

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.