Suomelta lisää humanitaarista apua Afganistaniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelta lisää humanitaarista apua Afganistaniin

Noin puolet afganistanilaisista tarvitsee apua. Suomi kanavoi lisää varoja YK:n pakolaisjärjestölle.

Afganistanin lippu

Suomi kanavoi lisää varoja Afganistanin pakolaisten auttamiseen. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Suomi antaa kolme miljoonaa euroa Afganistanin pakolaisten auttamiseksi. Rahat ohjataan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta, kertoi ulkoministeriö tänään.

”YK:n arvion mukaan Afganistanissa kotinsa jättäneiden määrät ovat kasvaneet. Ihmisiä pakenee sekä maan sisällä että naapurimaihin. Esimerkiksi Iraniin saapuu nyt noin 5000 pakolaista päivässä, mikä on jopa kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna. On tärkeää, että myös Suomi kantaa vastuunsa heidän auttamisestaan”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) sanoo tiedotteessa.

Yli 550 000 afganistanilaista on paennut maan sisällä pelkästään tämän vuoden aikana. UNHCR on suositellut, ettei ketään enää palautettaisi maahan.

Afganistanin konflikti kärjistyi viime sunnuntaina, kun ääriliike Taliban valtasi pääkaupunki Kabulin. Nyt maassa odotetaan laajamittaista humanitaarista kriisiä.

Noin 18 miljoonaa afganistanilaista tarvitsi apua jo ennen nykyistä kriisiä. Avun tarve on noussut nopeasti: viime keväänä yli kolmannes väestöstä tarvitsi apua, nyt jo puolet.

Maailman ruokaohjelman mukaan akuutista ruokapulasta kärsii noin 14 miljoonaa ihmistä.

Tänään vietetään myös maailma humanitaarisen avun päivää. YK:n arvion mukaan noin 235 miljoonaa ihmistä tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua, enemmän kuin koskaan. YK on arvioinut tarvitsevansa tänä vuonna noin 30 miljardia euroa humanitaariseen apuun. Suomen kuluvan vuoden humanitaarisen avun budjetti on 87 miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti