Uutiset

Suomelta humanitaarista apua Gazaan

Apu menee kotinsa menettäneille ja ilmaiskuja paenneille, kertoo kehitysministeri Pekka Haavisto.
(Kuva: Joe Catron / cc 2.0)

Suomi  myöntää 850 000 euron arvosta humanitaarista apua palestiinalaisten auttamiseksi. Summasta 500 000 euroa menee YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWA:n avustustyöhön Gazassa ja 350 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun työhön.

"Humanitaarisella avulla autetaan kotinsa menettäneitä tai ilmaiskujen pelossa pakoon lähteneitä palestiinalaisia, jotka elävät äärimmäisen vaikeissa oloissa ja tarvitsevat kiireellistä hätäapua. Konfliktin nyt kiihtyessä avuntarve on kriittistä ja sen perillemeno on varmistettava", toteaa kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) ulkoministeriön tiedotteessa.

Tuki myönnetään kehitysyhteistyövaroihin kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista. UNRWA:n rahat on tarkoitus käyttää Gazan kiireelliseen hätäapuun. Kirkon Ulkomaanapu ja sen kumppanit puolestaan auttavat perheitä, jotka ovat majoittuneet sukulaisten tai tuttavien luo.

Israel aloitti ilmapommitukset Gazassa viime viikon maanantaina. Eilen se ilmoitti aloittaneensa maahyökkäyksen. Sitä edelsi viiden tunnin humanitaarinen tulitauko, jonka aikana muun muassa Maailman ruokaohjelma WFP pystyi jakamaan siviileille ruoka-apua. 

YK kritisoi tuoreeltaan maahyökkäyksen alkua. Konfliktiin ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua, sanoi pääsihteeri Ban Ki-moon.

Uutiskanava BBC:n tietojen mukaan maahyökkäyksessä on kuollut jo ainakin 24 palestiinalaista sekä yksi israelilaissotilas. Yhteensä Israelin operaatiossa on kuollut lähes 260 palestiinalaista, heistä suurin osa siviilejä.

Lähes 1 800 kotia on vahingoittunut tai tuhoutunut, kymmenet tuhannet ovat paenneet ja 900 000 ihmistä on ilman vettä vesijohtoverkoston vaurioiden vuoksi, kertoo ulkomoinisteriö.

Israel ja Palestiina katastrofiapukonflikti IsraelPalestiina Ulkoministeriö

Lue myös

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä puhujanpönttöjen takana.

Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään

Israelin ja palestiinalaisten väkivalta on aiheuttanut vaikeita traumoja etenkin lapsille, arvioivat avustusjärjestöt. 12 päivän konfliktin aiheuttamia tuhoja ei ole päästy vielä arvioimaan kokonaisvaltaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.