Suomelta apua Nepalin järistysuhreille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelta apua Nepalin järistysuhreille

Maanjäristys on vaikuttanut jopa kahdeksan miljoonan ihmisen elämään.

Ulkoministeriö suunnittelee lähettävänsä noin kaksi miljoonaa euroa Nepalin maanjäristyksen uhrien välittömään apuun. Lisäksi Suomella on valmius myöntää lisäapua, kun YK:n arvio ja järjestöjen yhteisvetoomus valmistuvat, ministeriö kertoo.

Rahat on määrä kanavoida Suomen Punaisen Ristin, Kirkon Ulkomaanavun ja Pelastakaa Lasten kautta.

YK:n humanitaaristen asioiden päällikkö Valerie Amos hyväksyi eilen 15 miljoonan dollarin eli vajaan 14 miljoonan euron avustussumman Nepaliin YK:n hätäapuvaroista.

Nepaliin lauantaina iskeneen maanjäristyksen uhrien määrä on noussut jo yli 4 000:n. YK:n mukaan noin kahdeksan miljoonaa ihmistä on kärsinyt järistyksestä, ja ruoka-apua tarvitsee 1,4 miljoonaa ihmistä. Talot ovat paikoin täysin tuhoutuneet, ja tuhannet ihmiset ovat nukkuneet yönsä ulkona jälkijäristysten vuoksi.

"Eniten järistyksestä kärsivät ihmiset, jotka asuvat maaseudulla jyrkkien vuoristoalueiden alueilla heikosti rakennetuissa taloissa. Näillä alueilla on talojen sortumien lisäksi maanvyörymiä ja lumivyöryjä. Myös kaupungeissa on paljon tuhoja taloissa, jotka on rakennettu ilman pilaritukijärjestelmää käyttäen vain paikallisia tiiliä. Nepalissa rakennusvalvonta on olematonta ja siksi hyvin heikosti rakennettuja taloja on paljon", kertoo Suomen Nepalin-suurlähettiläs Asko Luukkainen Kathmandusta.

Avun perille toimittamista ovat vaikeuttanee heikot kulkuyhteydet. Lähipäiville on tiedossa sadetta, mikä voi vaikeuttaa tilannetta entisestään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia