Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomelta 67 miljoonaa euroa humanitaaristen kriisien hoitoon

Suomi myöntää humanitaarista apua muun muassa Syyriaan, Jemeniin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.
Pakolaisleirin asumuksia aavikolla
Suomi lähettää humanitaarista apua muun muassa Syyriaan. Kuvassa syyrialaisten asuttama Azraqin pakolaisleiri Jordaniassa vuonna 2015. (Kuva: Caroline Gluck / EU/ECHO / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi on myöntänyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen (kok) päätöksellä alkuvuoden varainjaossa yhteensä 67 miljoonaa euroa humanitaarista apua toimittaville järjestöille.

Apu kanavoidaan merkittävimpien YK-järjestöjen, Punaisen Ristin liikkeen sekä kuuden suomalaisen kansalaisjärjestön kautta, ulkoministeriö kertoo.

Isoimmat rahasummat menevät Afrikkaan ja Lähi-itään. Eniten tukea kohdistetaan Syyriaan, 12,6 miljoonaa euroa.

Suomi osallistuu myös huhtikuussa pidettäviin apulupauskokouksiin, jotka koskevat Syyrian lisäksi Jemenin ja Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisia kriisejä. Jemenille myönnetään 3 ja Kongolle 1,9 miljoonaa euroa. Lisäksi tukea suunnataan muun muassa Irakiin, Somaliaan ja Etelä-Sudaniin.

Tuen suurimmat vastaanottajat ovat YK:n pakolaisjärjestö, Maailman ruokaohjelma WFP ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea. Suomalaisista järjestöistä tukea saavat Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ry, Plan Suomi, Suomen World Vision sekä Fida International. Runsas puolet tuesta on kohdentamatonta yleistukea.

Suomi on budjetoinut tänä vuonna humanitaariseen apuun yhteensä 72,5 miljoonaa euroa. Tavallisesti summa kuitenkin nousee vuoden mittaan.

Suomen kehityspolitiikka katastrofiapukehitysyhteistyö Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Suomen lippu -kuviolla koristeltu kakku

Suomalaiset pitävät kehitysyhteistyötä yhä tärkeämpänä – ”hiljainen, hyväntahtoinen enemmistö” jää keskusteluissa kriitikoiden varjoon

Ulkoministeriön tänään julkaistun kehitysyhteistyökyselyn mukaan melkein yhdeksän kymmenestä pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Taustalla voi olla Suomen oman talouden elpyminen, arvelee Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.
Kolikoita lasissa

Kehitysavun rahavirtojen seuraaminen on helpottunut – Suomen läpinäkyvyys parani huonosta keskinkertaiseksi

Tuoreen arvion mukaan Suomen ja muidenkin avunantajien lahjoittamaa kehitysapua on aiempaa helpompi seurata. Esimerkiksi tuloksista kerrotaan yhä kuitenkin aivan liian vähän.
Sormet tietokoneen näppäimistöllä

Onko tulevaisuus pelkkää tekoälyä?

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan, kirjoittaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen. Hän ihmettelee, onko Suomen ulkopolitiikan päämissiona nyt opetella koodaamaan ja hyödyntämään tekoälyä lähetystöissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.