Suomelle samat torut naisväkivallan torjunnasta kuin viisi vuotta sitten | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelle samat torut naisväkivallan torjunnasta kuin viisi vuotta sitten

Lisää resursseja, koordinointia ja moniperusteinen syrjintä reipaammin esille, suosittelee YK-komitea jälleen.

Suomi ei ole aiemmasta kritiikistä huolimatta ryhdistäytynyt riittävästi naisiin kohdistuvan väkivallan ja moniperusteisen syrjinnän torjumisessa, käy naisten syrjintää torjuvan YK-komitean arviosta.

Komitea antoi viime viikolla lausuntonsa Suomen toimista naisten yleissopimuksen täytäntöönpanossa vuosina 2007–2011. Samoista aiheista Suomea huomautettiin jo edellisessä kuulemisessa viisi vuotta sitten.

Suomen tulisi nyt komitean mukaan lisätä resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen toimintaohjelman täytäntöönpanoon sekä terävöittää ohjelman koordinointia ja valvontaa. Lisäksi raiskausrikosten tunnusmerkistössä sekä turvakotijärjestelmän resursseissa on parantamisen varaa, komitea sanoo.

Myös moniperusteinen syrjintä etenkin vammaisten naisten sekä romani-, saamelais- ja maahanmuuttajanaisten osalta tulisi ottaa selvemmin huomioon tasa-arvon parantamiseen tähtäävissä lakiuudistuksissa, komitea toteaa.

Komitean suositteli myös ympärileikkausta käsittelevän erityissäännöksen lisäämistä lainsäädäntöön sekä välittömiä muutoksia translakiin.

Myönteisenä komitea näki askeleet tasa-arvolainsäädännön kehittämiseksi sekä syrjinnänvastaisten ja tasa-arvon edistämiseen tarkoitettujen toimintaohjelmien laatimiseksi. Seuraavan raportin sopimuksen täytäntöönpanosta Suomi jättää vuonna 2018, mutta hallituksen on raportoitava väkivallan torjuntaa koskevien suositusten toimeenpanosta jo kahden vuoden sisällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia