Suomelle rauhanvälityksen toimintaohjelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelle rauhanvälityksen toimintaohjelma

Suomi vahvistaa osallistumistaan rauhanvälitykseen uuden toimintaohjelman myötä.

Suomi vahvistaa osallistumistaan rauhanvälitykseen uuden toimintaohjelman myötä. 

Ulkoministeriössä valmisteltu ohjelma sisältää sekä kansallisia että kansainvälisiä toimia, joilla on tarkoitus edistää rauhanvälitystä, vahvistaa Suomen kapasiteettia ja lisätä osallistumista rauhanvälitykseen. Toimintaohjelman tekemisestä oli sovittu hallitusohjelmassa.

Erityisesti huomiota kiinnitetään muun muassa naisten roolin kasvattamiseen rauhanvälitystyössä.

Ohjelman julkaisutilaisuudessa ulkoministeri Erkki Tuomioja kiitti kaikkia kansalaisyhteiskunnan tahoja, jotka olivat toimittaneet kommentteja ohjelman sisältöön.

Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan rauhanvälitystä on tarkoitus rahoittaa aiempaa joustavammin myös kehitysyhteistyövaroista. Rahoituksen nopeuden ja joustavuuden takaamiseksi ministerit ovat sopineet erillisestä rauhanvälityksen hankkeiden käsittelymallista.

Lisäksi Tuomioja korosti yhteistyön ja verkostoitumisen merkitystä pienen maan rauhanvälitystyössä. Kansallisen yhteistyön lisäämiseksi ulkoministeriö kutsuu koolle rauhanvälityksen koordinaatioryhmän, johon osallistuu sekä viranomaisia että kansalaisyhteiskunnan toimijoita.

Ulkoministeri on nimittänyt Kimmo Kiljusen erityisedustajaksi alueellisiin rauhanvälitystehtäviin. Kansanedustaja Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerin erityisedustajana toimialueena Afrikan sarvi ja Sudan.

Kansainvälisen tason yhteistyöstä hyvänä esimerkkinä nostettiin esiin yhdessä Turkin kanssa perustettu rauhanvälityksen ystäväryhmä, johon kuuluu rauhanvälityksessä aktiivisia valtioita, YK ja alueellisia järjestöjä. Tuomioja on tehnyt myös aloitteen pohjoismaisen rauhanvälitysverkoston perustamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia