Suomelle huono arvosana kehitysyhteistyön läpinäkyvyydessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelle huono arvosana kehitysyhteistyön läpinäkyvyydessä

Publish What You Fund -tutkimuksen mukaan vain neljännes maailman kehitysyhteistyöstä täyttää läpinäkyvyystavoitteet.

Kehitysyhteistyön läpinäkyvyystietoja kootaan IATI Registryyn. (Kuva: Open Knowledge / CC BY 2.0)

Suomen ulkoasiainministeriö saa huonon arvosanan kehitysyhteistyönsä läpinäkyvyydessä tuoreessa Publish What You Fund -tutkimuksessa. Suomi oli vasta sijalla 35. tutkimuksessa mitatuista 46:sta kehitysyhteistyötä rahoittavasta maasta tai organisaatiosta.

Tutkimuksen mukaan vain 38,5 prosenttia Suomen kehitysyhteistyöstä on läpinäkyvää, kun taas esimerkiksi erittäin hyvän arvosanan saaneen Ruotsin läpinäkyvyys oli 80,7 prosenttia.

Publish What You Fund on vuonna 2008 aloitettu kampanja kehitysyhteistyön läpinäkyvyyden puolesta. Tutkimuksessa mitataan organisaatioiden omistautumista läpinäkyvyydelle, julkaisujen järjestelmällisyyttä ja julkaisuaktiivisuutta.

Raportin mukaan kansainvälisesti vain neljäsosa kehitysyhteistyöstä täyttää läpinäkyvyysvaatimukset. Parhaan arvosanan sai tänä vuonna YK:n kehitysohjelma UNDP, jonka läpinäkyvyys oli 93,3 prosenttia.

Suomen ulkoasiainministeriö sai tutkimuksessa jo paremman arvosanan vuonna 2014, mutta se putosi nyt takaisin heikkoon kategoriaan. Syynä on muun muassa se, että ulkoasiainministeriö ei julkaise verkkosivuillaan läpinäkyvyystutkimuksessa tarkasteltavia tietoja tietokoneiden ymmärtämässä muodossa, jolloin niitä voitaisiin helpommin seurata automaattisesti. Lisäksi ulkoministeriö julkaisee liian harvoin ja liian vähän tietoa IATI Registryyn, johon läpinäkyvyystietoja kootaan.

Publish What You Fund suosittelee, että Suomi julkaisisi IATI Registryyn aikaisempaa useammin ja entistä kattavampia sekä tarkempia tietoja. Lisäksi Suomen ulkoasiainministeriön tulisi luoda avoimella lisenssillä julkaistu projektitietokanta, josta projektitietoja voitaisiin vapaasti hakea.

Lisää uusi kommentti