Uutiset Veroparatiisit

Suomalaisyrityksillä satoja tytäryhtiöitä veroparatiiseissa

Maakohtaisesta raportoinnista on tehtävä lakisääteistä, vaatii Finnwatch.
(Kuva: Hobvias Sudoneighm / cc 2.0)

Veroparatiisiyhtiöillä on merkittävä rooli suomalaisyritysten liiketoiminnassa. 20 suurimmalla suomalaisyrityksellä on 225 tytäryhtiötä veroparatiiseissa, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch.

Järjestön tuoreen selvityksen mukaan suurimmista yrityksistä veroparatiisitoimintaa harjoittavat esimerkiksi Nokia, Kone ja Fortum.

Kaikilla suomalaisyrityksillä yhteensä on selvityksen mukaan veroparatiiseissa yli 400 tytäryhtiötä, joista yli sata Alankomaissa. Maassa on selvityksen tehneen Finnwatchin tutkijan Matti Ylösen mukaan enemmän niin sanottuja pöytälaatikkoyhtiöitä kuin missään muualla maailmassa.

Pöytälaatikko- eli holdingyhtiöillä tarkoitetaan firmoja, jotka perustetaan hallinnoimaan yrityksen muita yhtiöitä ja rahoitusta. Ne perustetaan usein verojen välttelyä varten, ja niillä on vain harvoin todellista liiketoimintaa.

Finnwatchin selvitys on ensimmäinen laaja selvitys suomalaisyhtiöiden veroparatiisitoiminnasta. Järjestö arvioi Suomen luvut tietokanta-analyysin ja tilinpäätöstietojen avulla. Luvut ovat kuitenkin vain arvioita eivätkä sisällä läheskään kaikkia yhtiöitä, järjestö muistuttaa.

Vapaaehtoinen raportointi puutteellista

Verohallinto on arvioinut, että suuryritysten verosuunnittelu vie Suomelta vuosittain 320 miljoonaa euroa verotuloja. Finnwatchin mukaan yritysten maakohtainen raportointi keskeisistä taloustiedoista pitäisikin säätää lailla pakolliseksi. Järjestö toivoo Suomelta toimia myös EU-tasolla, jossa keskustellaan parhaillaan esimerkiksi emo- ja tytäryhtiödirektiivin uudistamisesta.

Osa suomalaisyrityksistä julkaisee vapaaehtoisia raportteja, mutta Finnwatchin mukaan sen analysoimat Terveystalon ja Fortumin raportit olivat puutteellisia. Esimerkiksi Fortum ei avaa hollantilaisten ja luxemburgilaisten pöytälaatikkoyhtiöidensä toimintaa lainkaan, selvityksessä kerrotaan.

Veroparatiisit talousyhtiöt Suomi Finnwatch

Lue myös

Taskulaskin

Eläkeyhtiöt veroparatiisitalouden keskiössä

Myös suomalaiset työeläkeyhtiöt osallistuvat veroparatiisitalouteen. On turha odottaa muutoksen tapahtuvan itsestään, kun suuryritykset käyttävät valtaa työeläkeyhtiöissä ja houkutus vapaamatkustukseen on suuri. Pelisääntöjä on muutettava, kirjoittaa vero-oikeutta tutkiva Lauri Finér.
Taskulaskin

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.

Ecuador näyttää verokurin mallia – kansa äänestää veroparatiiseista

Ecuadorin verotulot ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa, eikä se johdu veronkorotuksista vaan perinnän tehostamisesta, maan ulkoministeri Guillaume Long sanoo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.