Suomalaistutkijat huolissaan TTIP-neuvotteluista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaistutkijat huolissaan TTIP-neuvotteluista

Yli 50 suomalaista yhteiskuntatieteilijää on allekirjoittanut vetoomuksen vapaakauppaneuvottelujen ehtojen uudelleenavaamisesta.

Yli 50 suomalaista yhteiskuntatieteilijää on allekirjoittanut vetoomuksen Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä käytävien TTIP-neuvottelujen ehtojen uudelleenavaamisesta.

Verkossa julkaistussa avoimessa kirjeessä tutkijat ilmaisevat huolensa neuvottelujen läpinäkyvyyden puutteesta sekä sopimuksen mahdollisista vaikutuksista demokratiaan, työntekijöiden oikeuksiin, kuluttajasuojaan ja ympäristönsuojeluun.

"Näkemyksemme mukaan TTIP:n kautta siirretään Suomen eduskunnalle ja viranomaisille kuuluvaa julkista valtaa Suomen ulkopuolelle, pienelle kansainväliselle juristieliitille. Epäilemme myös, että TTIP:n taloudellisia hyötyjä Suomelle on yliarvioitu", tutkijat sanovat.

Vetoomuksen allekirjoittajiin kuuluvat muun muassa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Risto Alapuro, maailmanpolitiikan professorit Heikki Patomäki ja Teivo Teivainen sekä Tampereen yliopiston professori Juha Suoranta.

Talven ja kevään aikana nousseen julkisen keskustelun vuoksi jo aiemmin EU-tasolla lukkoon lyöty neuvottelumandaatti olisi tutkijoiden mukaan syytä arvioida uudelleen etenkin kiistanalaisen investointisuojan osalta. Samalla neuvottelujen läpinäkyvyyttä tulisi lisätä, jotta muun muassa EU-kansalaiset saisivat äänensä paremmin kuuluville.

Esimerkiksi EU-lobbausta valvova Corporate European Observatory on valittanut, että sille on toimitettu neuvotteluihin liittyviä dokumenttejä kuukausien viiveellä ja vahvasti sensuroituna.

Suomalaistutkijoiden vetoomus on lähetetty suomalaisille EU-päättäjille sekä eurovaaliehdokkaille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia