Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työ arvioitiin taas tehokkaaksi

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen apu menee perille, linjaa ulkoministeriön teettämä arvio kuuden suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työstä.
(Kuva: jaime.silva / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen apu menee perille, linjaa ulkoministeriön teettämä riippumaton arvio eli evaluaatio kuuden suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työstä.

Raportin mukaan järjestöjen työ vastaa ihmisten tarpeisiin ja menee perille myös hauraissa valtioissa ja vaikeissa toimintaympäristöissä. Työ on hyvin linjassa Suomen virallisen kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa aina ihmishenkien pelastamisesta inhimillisen kehityksen edistämiseen.

Parannettavaa taas on esimerkiksi suhteissa paikallisiin järjestöihin: suhde on enemmän alihankkijamainen kuin konsultoiva, evaluaatiossa todetaan. Myös kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun välistä yhteyttä pitäisi kehittää, sillä tällä hetkellä ne rahoitetaan eri budjettikohdista.

Järjestöjen työtä ovat haitanneet myös muun muassa viimeaikaiset kehitysyhteistyöleikkaukset, jotka näkyvät muun muassa teknisen asiantuntijuuden vähenemisenä. Lisäksi vaikka lyhyen aikavälin tulokset ovat hyviä, kehittämistä on pitkän aikavälin tulosten raportoinnissa.

Evaluaatio on jatkoa syyskuussa ilmestyneelle ensimmäiselle evaluaatiolle, jossa arvioitiin kuutta muuta järjestöä. Myös niiden työ arvioitiin tehokkaaksi. Nyt vuorossa olivat Fida International, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti, Plan International Suomi, Pelastakaa Lapset ja World Vision Suomi. Ne kuuluvat ulkoministeriön niin sanottuihin kumppanuusjärjestöihin, jotka saavat monivuotista ohjelmatukea. Elokuussa ilmestyy evaluaatioiden kolmas ja viimeinen osa.

Evaluaatioraporteilla on tarkoitus selvittää, miten tuloksekasta järjestöjen kehitysyhteistyö on. Sitä epäiltiin muun muassa jälkikäteen paljon kritisoidussa, vuonna 2015 ilmestyneessä Reinikan raportissa, jonka mukaan järjestöjen työ on liian pirstaleista.

Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön päällikön Jyrki Nissilän mukaan lopulliset johtopäätökset evaluaatioista tehdään vasta sitten, kun kolmas ja viimeinen raportti on ilmestynyt.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyöpolitiikkarahoitus Suomi Kirkon UlkomaanapuPelastakaa Lapset ryPlan International SuomiPunainen RistiUlkoministeriö

Lue myös

Suomen lippu -kuviolla koristeltu kakku

Suomalaiset pitävät kehitysyhteistyötä yhä tärkeämpänä – ”hiljainen, hyväntahtoinen enemmistö” jää keskusteluissa kriitikoiden varjoon

Ulkoministeriön tänään julkaistun kehitysyhteistyökyselyn mukaan melkein yhdeksän kymmenestä pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Taustalla voi olla Suomen oman talouden elpyminen, arvelee Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.
Kolikoita lasissa

Kehitysavun rahavirtojen seuraaminen on helpottunut – Suomen läpinäkyvyys parani huonosta keskinkertaiseksi

Tuoreen arvion mukaan Suomen ja muidenkin avunantajien lahjoittamaa kehitysapua on aiempaa helpompi seurata. Esimerkiksi tuloksista kerrotaan yhä kuitenkin aivan liian vähän.
Sormet tietokoneen näppäimistöllä

Onko tulevaisuus pelkkää tekoälyä?

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan, kirjoittaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen. Hän ihmettelee, onko Suomen ulkopolitiikan päämissiona nyt opetella koodaamaan ja hyödyntämään tekoälyä lähetystöissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.