Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työ arvioitiin taas tehokkaaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työ arvioitiin taas tehokkaaksi

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen apu menee perille, linjaa ulkoministeriön teettämä arvio kuuden suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työstä.

(Kuva: jaime.silva / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen apu menee perille, linjaa ulkoministeriön teettämä riippumaton arvio eli evaluaatio kuuden suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työstä.

Raportin mukaan järjestöjen työ vastaa ihmisten tarpeisiin ja menee perille myös hauraissa valtioissa ja vaikeissa toimintaympäristöissä. Työ on hyvin linjassa Suomen virallisen kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa aina ihmishenkien pelastamisesta inhimillisen kehityksen edistämiseen.

Parannettavaa taas on esimerkiksi suhteissa paikallisiin järjestöihin: suhde on enemmän alihankkijamainen kuin konsultoiva, evaluaatiossa todetaan. Myös kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun välistä yhteyttä pitäisi kehittää, sillä tällä hetkellä ne rahoitetaan eri budjettikohdista.

Järjestöjen työtä ovat haitanneet myös muun muassa viimeaikaiset kehitysyhteistyöleikkaukset, jotka näkyvät muun muassa teknisen asiantuntijuuden vähenemisenä. Lisäksi vaikka lyhyen aikavälin tulokset ovat hyviä, kehittämistä on pitkän aikavälin tulosten raportoinnissa.

Evaluaatio on jatkoa syyskuussa ilmestyneelle ensimmäiselle evaluaatiolle, jossa arvioitiin kuutta muuta järjestöä. Myös niiden työ arvioitiin tehokkaaksi. Nyt vuorossa olivat Fida International, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti, Plan International Suomi, Pelastakaa Lapset ja World Vision Suomi. Ne kuuluvat ulkoministeriön niin sanottuihin kumppanuusjärjestöihin, jotka saavat monivuotista ohjelmatukea. Elokuussa ilmestyy evaluaatioiden kolmas ja viimeinen osa.

Evaluaatioraporteilla on tarkoitus selvittää, miten tuloksekasta järjestöjen kehitysyhteistyö on. Sitä epäiltiin muun muassa jälkikäteen paljon kritisoidussa, vuonna 2015 ilmestyneessä Reinikan raportissa, jonka mukaan järjestöjen työ on liian pirstaleista.

Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön päällikön Jyrki Nissilän mukaan lopulliset johtopäätökset evaluaatioista tehdään vasta sitten, kun kolmas ja viimeinen raportti on ilmestynyt.

Lisää uusi kommentti