Suomalaisten joululahjakirjoja painetaan Kiinassa kehnolla palkalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisten joululahjakirjoja painetaan Kiinassa kehnolla palkalla

Finnwatchin selvityksen mukaan monet suomalaiskustantamot eivät edes tiedä, millaisissa oloissa kirjoja tehdään.

Monet suomalaiset kirjankustantamot painattavat kirjoja Kiinassa, mutta harva edellyttää tehtailta työntekijöiden oikeuksiin liittyvien vaatimusten noudattamista. Kaikki kustantamot eivät edes tiedä, millaisissa työoloissa niiden kirjat painetaan, käy ilmi suomalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä (pdf).

Järjestö vieraili heinä–elokuussa haastattelemassa Guangdongin maakunnassa Kiinassa sijaitsevan kirja- ja korttitehtaan työntekijöitä. Hung Hing -nimisen konsernin tehdas painaa kirjoja muun muassa Suomessa toimiville Egmontille, Karistolle, Kustannus-Mäkelälle sekä Bonnier-konsernille, johon kuuluvat WSOY ja Tammi.

Tutkimushetkellä tehtaassa painettiin kirjoja Euroopan joulumarkkinoille, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Tehtaan työntekijät kertoivat Finnwatchille tekevänsä jopa 80 ylityötuntia kuukaudessa, vaikka Kiinan laki sallii vain 36. Ylityöt ovat vapaaehtoisia, mutta työntekijät suostuvat niihin, koska palkka ei muuten riitä elämiseen. Yritys myös maksaa liian pieniä sosiaaliturvamaksuja, raportissa kerrotaan.

Kustantamot ovat teettäneet tehtaalla monia tarkastuksia, joita edellytetään kansainvälisissä vastuullisuussertifikaateissa. Finnwatchin mukaan sertifikaatit ovat kuitenkin puutteellisia. Esimerkiksi painoalalla yleisesti käytetty ICTI CARE on sen mukaan käytännössä lopettanut ylityötuntien lainmukaisuuden valvonnan.

Vastuullisuuslinjaukset puuttuvat

Finnwatchin raporttia varten tekemän kyselyn mukaan monet suomalaiskustantamot eivät kiinnitä juuri lainkaan huomiota siihen, millaisissa oloissa Kiinasta tulevat tuotteet on valmistettu. Kyselyyn osallistuneista 11 kustantamosta Otavalla, Gummeruksella, Kustannus-Mäkelällä ja Kustannusosakeyhtiö Nemolla ei ole lainkaan yritysvastuulinjauksia.

Moni kustantamo sysää vastuun yhteistyökumppaneilleen, sillä Kiinassa painatetut kirjat ovat usein niin sanottuja yhteiskustanteita, jotka painetaan monen maan markkinoille ja joiden painattamisesta vastaa jokin toinen kustantamo.

Esimerkiksi Gummerus kertoi kyselyssä, ettei se saa tietoja kirjojen painopaikoista tai työoloista alkuperäiskustantajalta. Otava taas sanoi luottavansa siihen, että ulkomaiset kustantajat huolehtivat työolosuhteista.

Parhaiten vastuullisuuden huomioivat Egmont-konserni sekä Bonnier-konserniin kuuluvat Tammi ja WSOY. Niidenkin tulisi Finnwatchin mukaan kehittää yhteiskustanteina tuotettavien kirjojen vastuullisuusvalvontaa.

Egmont Suomen julkaisujohtaja Jukka Torvinen pitää raportin löydöksiä vakavina.

"Kyllä työstä pitää saada oikea palkka, se on ilman muuta selvää. Tehtaan auditointi on hyväksytty, eli silloin asioiden pitää olla kunnossa", hän sanoo.

Egmontin vastuullisuusasiat hoitaa Tanskassa toimiva vastuullisuusosasto. Se edellyttää kaikilta tehtailtaan joko yrityksen oman vastuulinjauksen tai jonkin muun kansainvälisen standardin läpäisemistä ennen tuotannon aloittamista. Tehtaille myös tehdään tarkastuksia.

Torvinen ei osaa sanoa, ovatko tarkastukset epäonnistuneet vai ovatko standardit riittämättömiä. Finnwatchin raportin löydökset viedään hänen mukaansa käsittelyyn yhtiön vastuullisuusosastolle.

Kiina on maailman toiseksi suurin kirjojen painaja Yhdysvaltain jälkeen. Noin viisi prosenttia Suomessa julkaistavista nimekkeistä on painettu Kiinassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia