Uutiset

Suomalaisjärjestöt: Siirtolaisuus on voimavara

Siirtolaiset eivät ole taakka, sanoo kahdeksan suomalaisjärjestöä.
(Kuva: Katy Stoddard / cc 2.0)

Siirtolaisia ei pitäisi nähdä taakkana, vaan voimavarana, sanoo kahdeksan suomalaisjärjestöä. Järjestöt ovat julkaisseet kantapaperin siirtolaisuudesta torstaina ja perjantaina pidettävää YK:n korkean tason siirtolaisuuskokousta varten.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä siirtolaisuutta muun muassa kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien ja työvoiman liikkuvuuden näkökulmista.

Järjestöt haluavat korostaa etenkin siirtolaisten ihmisoikeuksien toteutumista sekä haavoittuvimpien ryhmien, kuten pakolaisten, suojelua. Niiden mukaan siirtolaiset pitäisi ottaa mukaan esimerkiksi kehitysyhteistyöhön.

"Jokaisella ihmisellä on oikeus saada suojelua ja turvaa. Akuutteihin pakolaiskriiseihin tulee EU:nkin ojentaa auttava kätensä kuitenkaan pitkäaikaisia pakolaistilanteita unohtamatta", muistuttaa Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta, joka osallistuu suomalaisjärjestöjen edustajana kokoukseen.

Pakolaisavun lisäksi kantapaperissa ovat mukana Finnish African Diaspora Platform for Development, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys, Monika-Naiset liitto, Suomen Punainen Risti, Suomen Somalia-verkosto, Suomi–Syyria-ystävyysseura ja Väestöliitto.

pakolaisetsiirtolaisuusYK Suomi Kehys ryPunainen RistiSuomen PakolaisapuVäestöliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.