Uutiset

Suomalaisjärjestöt: Siirtolaisuus on voimavara

Siirtolaiset eivät ole taakka, sanoo kahdeksan suomalaisjärjestöä.
(Kuva: Katy Stoddard / cc 2.0)

Siirtolaisia ei pitäisi nähdä taakkana, vaan voimavarana, sanoo kahdeksan suomalaisjärjestöä. Järjestöt ovat julkaisseet kantapaperin siirtolaisuudesta torstaina ja perjantaina pidettävää YK:n korkean tason siirtolaisuuskokousta varten.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä siirtolaisuutta muun muassa kestävän kehityksen, ihmisoikeuksien ja työvoiman liikkuvuuden näkökulmista.

Järjestöt haluavat korostaa etenkin siirtolaisten ihmisoikeuksien toteutumista sekä haavoittuvimpien ryhmien, kuten pakolaisten, suojelua. Niiden mukaan siirtolaiset pitäisi ottaa mukaan esimerkiksi kehitysyhteistyöhön.

"Jokaisella ihmisellä on oikeus saada suojelua ja turvaa. Akuutteihin pakolaiskriiseihin tulee EU:nkin ojentaa auttava kätensä kuitenkaan pitkäaikaisia pakolaistilanteita unohtamatta", muistuttaa Suomen Pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta, joka osallistuu suomalaisjärjestöjen edustajana kokoukseen.

Pakolaisavun lisäksi kantapaperissa ovat mukana Finnish African Diaspora Platform for Development, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys, Monika-Naiset liitto, Suomen Punainen Risti, Suomen Somalia-verkosto, Suomi–Syyria-ystävyysseura ja Väestöliitto.

pakolaisetsiirtolaisuusYK Suomi Kehys ryPunainen RistiSuomen PakolaisapuVäestöliitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.